KUZEYEGEHABER-Birleşik Arap Emirlikleri’nin 9 Şubat’ta Mars’ın yörüngesine yerleştirdiği ‘Umut’ sondası, çektiği ilk Kızıl Gezegen fotoğrafını bugün Yeryüzü’ne ulaştırdı. Umut’un ik Mars fotoğrafında gezegenin birçok ilginç detayını görmek mümkün.
Umut sondası yukarıdaki fotoğrafı Çarşamba günü Mars’ın yüzeyinden yaklaşık 24.700 kilometre uzaklıkta çekmiş. Sonda Mars’ın etrafında uzak bir yörüngeye yerleştirildiği için fotoğrafta gezegeni tam bir disk olarak görebiliyoruz. BAE’nin Umut görevindeki en büyük amacı Mars’ın hava ve iklim sistemlerini detaylı bir şekilde incelemekti. Bilim insanları bu nedenle sondayı geniş bir yörüngeye yerleştirdi. Normalde bildiğiniz gibi diğer ülkeler Mars sondalarını, yüzeyi daha iyi görüntüleyebilmek için yakın yörüngelere yerleştiriyor.
Umut sondası şu anda yüzeye en yakın noktası 1000 km, en uzak noktasıysa 50.000km olan geçici bir yörüngede yer alıyor. Ancak önümüzdeki haftalarda bu yörünge değişecek ve sonda hedeflenen asıl yörüngesi olan 22.000 km-43.000 km uzaklığına geçiş yapacak.
Paylaşılan fotoğrafın üst sol kısmında kuzey kutbunu görüyoruz. Gece ve gündüzü birbirinden ayıran sınırın hemen orasında, Güneş Sistemi’nin en yüksek dağı ve volkanı olan Olympus Mons yer alıyor. Sınırın hemen sağ tarafında ise Mars’ın ünlü kalkan volkanları Ascraeus Mons, Pavonis Mons ve Arsia Mons’u sıralı halde görüyoruz..