KUZEYEGEHABER-Türkiye ekonomisi tepeden tırnağa gelen zamlarla boğuşurken, milyonlarca vatandaş açlıkla mücadele ederken geçim derdini en yoğun hisseden gruplardan biri olan emeklilerin Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde aldığı ikramiyelere zam gelmemesi tepki çekiyor.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, ülkede her şey zamlanırken AKP iktidarının 3 yıl önce emeklilere ‘müjde’ olarak duyurduğu 1000 liralık ikramiyenin ise yerinde saydığını söyledi.
Emekli ikramiyelerine enflasyon farkının yansımadığına vurgu yapan Sarı ülkede zam gelmeyen tek şeyin emekli ikramiyesi olduğunu belirterek AKP iktidarının emeklileri yoksulluğa mahkum ettiğini kaydetti.
‘SEFALETİ DAYATIYOR..’
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 4 Ocak Pazartesi günü resmi enflasyon oranını 2020 Aralık ayı için yüzde 1.25, 2020 yılı için yüzde 14.60 olarak açıkladığını belirten DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları için ‘yalan’ nitelendirmesi yaparak, “Alıştığımız üzere yine sayılara takla attırılarak ve ülkenin gerçekliğinden tümüyle kopuk bir enflasyon oranı açıklanarak işçilerin, emekçilerin ve emeklilerin yaşam şartları göz ardı edilip, yeni zam oranları ilan edildi. Şeytana bile takkesini ters giydiren bir yöntemle TÜİK, kamu emekçilerine yüzde 7.36 artış, işçi ve bağ-kur emeklilerine yüzde 8.36 maaş artışı ile sefaleti dayatıyor.
Gerçekte yıllık enflasyonun yüzde 36.72 ve Aralık ayı enflasyonunun yüzde 3.88 olduğu gerçeği çarşı pazar da kendisini bütün çıplaklığıyla hissettiriyor. Ülkede dört kişilik bir aile için açlık sınırı 2 bin 590 lira ve yoksulluk sınırı 8 bin 436 lira iken asgari ücretlilere yapılan zam ve TÜİK’in açıkladığı yalan enflasyon rakamlarıyla beraber emeklilere yapılan zam oranlarının emeklileri ölüm sınırına iteceği açıktır” diye konuştu.
‘ENFLASYON FARKI YANSIMADI’
AKP iktidarının üç yıl önce seçim meydanlarında Ramazan ve Kurban Bayramı’ndan 10 gün önce her emekliye 1000’er TL ikramiye vereceğini duyurduğunu ancak o günden bugüne geçen üç yıllık süre zarfında gıda ürünlerine, akaryakıta, devletin harçlarına, doğalgaza, elektriğe, telefon, ÖTV ve KDV’ye, her şeye zam geldiğine dikkat çeken Memiş Sarı, “Müjde diye verdikleri emekli ikramiyelerine üç yıldır ne altı aylık ne de yıllık enflasyon farkları zam olarak yansımamıştır. Normal bir hesaba girdiğimizde 2018’de yıllık enflasyon rakamı yüzde 20,30 iken ikramiyeye enflasyon rakamları uygulansaydı bin 203TL olacaktı.
2019’da yüzde 11,84 olan enflasyon oranı ikramiyeye zam olarak eklenseydi bin 345,4TL olacaktı. Yine aynı şekilde 2020’deki yüzde 14,60 enflasyon rakamı da katıldığında bugün emekli ikramiyesi bin 542TL olmalıydı. Bir başka deyişle emekli ikramiyeleri yüzde 50’den fazla değer kaybetmiştir. Gelişen, büyüyen her ülkede olduğu gibi taşından toprağına tüm harçlarında emeği olan emekliler yine mağdur edilmiş, yoksulluk ve sefalet içinde yaşamaya mahkum edilmiştir.
Seçim meydanlarında bol keseden atanlar liyakatsiz kişilere çoklu maaş ödeyenler emeklilerin halini anlamamakta direniyorlar. Zaten intibak yasasını çıkarmayarak yaşamlarına darbe vurulan emekliler son yılların en büyük yoksulluğunu katmerli bir şekilde yaşamaya mahkum ediliyor” açıklamasında bulundu.
‘YAPILMASI GEREKEN ZAM YÜZDE 400’
Bu yıl ücretlere yüzde 100 bir zam yapılsa bile emeklilerin zamlı ücretlerinin açlık sınırında kalmaya devam edeceğini söyleyen Sarı, “Emeklilerin çok büyük bölümü asgari ücretin altında ve hatta açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermeye devam edecektir. Daha geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan zamlarla en düşük emekli ücretinin 1500 liraya yükseltileceği “müjdelenirken” gerçekte olan yaklaşık 3 milyon emeklinin ücretlerinin bin 252 lira civarında kalmasıydı. En düşük yüzde 20’lik dilimdeki 2,6 milyon emeklinin aylık 763 lira harcanabilir geliri olduğu göz önüne alındığında ise yapılması gereken zam yüzde 400 gibi bir orana tekabül etmektedir” dedi.
‘MAAŞLAR YOKSULLUĞA İTİYOR’
Emekli maaşlarının hesaplanmasıyla ilgili yapılan değişiklikle bağlama oranlarının gitgide düşürüldüğünü dile getiren Sarı, “Emekli maaşlarının hesaplanmasıyla ilgili bağlama oranı 2000 yılı öncesinde yüzde 70 iken, 2000-2008 yılları arasında yüzde 57, 2008 ve sonrası için ise yüzde 42.12 olmuştur. Buna göre hesaplama oranlarındaki değişiklikle emeklileri 876 TL ile 1500 TL arasında değişen maaşlarla yoksulluğun pençesinde yaşamaya itmektedir. Oysa bakanlar ülkemizden yoksulluğu kaldırdıklarını, bitirdiklerini her fırsatta TV ve radyo kanallarında ifade etmektedir” ifadelerini kullandı.
İNTİBAK YASASI VURGUSU..
13,2 milyon emekliyi ilgilendiren ve emekliler arasındaki intibak düzenlemesini içeren kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde iktidar partilerinin temsilcilerinin oylarıyla reddedildiğine dikkat çeken Sarı şunları söyledi: “Emeklilerin ve emekli olacakların bir gerçeği de intibak yasası düzenlemesinin mecliste çeşitli dönemlerde gündeme gelmesine rağmen iktidar partilerinin meclis gündemine geldiğinde ret oyu vererek emeklilerin mağduriyetini devam ettirmesidir.
İşte bu yaşananların gerçekliğiyle 10 milyon emekli adım adım çoklu yoksulluk programına itilmektedir. Diğer bir yanda ise EYT sorunu, emekli olmadan mezarda emekliliğe mahkum edilmektedir. Yani neresinden tutarsanız tutun emeklilerin sorunu dağ gibi büyümektedir..”
İz Gazete