Ana sayfa » Güncel » ESNAF ODALARI BİRLİĞİ; “İZMİR’DE 40 BİN İŞYERİ ZARAR GÖRDÜ, 600 BİN KİŞİ GEÇNEMİYOR..”

ESNAF ODALARI BİRLİĞİ; “İZMİR’DE 40 BİN İŞYERİ ZARAR GÖRDÜ, 600 BİN KİŞİ GEÇNEMİYOR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Dünyayı etkisi alan koronavirüs insan sağlığının yanında ekonomileri de olumsuz yönde etkiledi. Türkiye’de de mücadelenin sürdüğü salgın kapsamında alınan tedbirler ise en çok esnafı vurdu.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) kamuoyuna sunduğu açık mektupta ekonomik krizle birlikte pandeminin etkilerini anlattı. Mektupta; koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan genelge ile İzmir’de 40 bin 203 iş yerinin doğrudan ve dolaylı olarak zarar gördüğü ifade edilirken, bunlardan dolayı 600 bin kişinin de geçim sıkıntısı yaşadığı dile getirildi. İESOB, mevcut durumu rakamlarla açıklandığı mektupta 7 maddeden oluşan taleplerini de sıraladı.

Mektupta yer alan açıklamalar şöyle: 

‘BEKLENEN NORMALLEŞME GERÇEKLEŞMEDİ..’

Küresel boyutta dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen Koronavirüs (COVİD- 19) vakaları 10 Mart 2020 tarihinden itibaren ülkemizde de görülmeye başlamıştır. 17 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararlar çerçevesinde; salgın sürecinde, virüsten korunma ve yayılımını kontrol altına alma adına sokağa çıkma kısıtlamaları getirilmiş, sağlık açısından riskli görülen birçok işyeri kapatılmış, bazı işyerlerinin de faaliyetleri sınırlandırılmıştır.

Vaka sayılarının kontrol altına alınmasıyla beraber 1 Haziran 2020 tarihinde normalleşme sürecine geçilerek esnaf ve sanatkar yeniden faaliyetlerine başlamıştır. Yaklaşık 2,5 aylık dönemde işyerleri kapalı olan esnaf ve sanatkarların karşılamakla yükümlü olduğu giderlerin (kira, elektrik, su, doğalgaz vb. sabit giderleri) karşılanamaması ve kapalı olmalarından dolayı yaşanan gelir kaybı nedeni ile ticarette beklenen normalleşme henüz gerçekleşememiştir.

‘600 BİN KİŞİ GEÇİM SIKINTISI YAŞIYOR..’

Koronavirüs salgını esnaf ve sanatkarlık mesleklerinden bazılarını doğrudan bazılarını ise dolaylı olarak etkilemektedir. Koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan genelge ile İzmir ili genelinde; 6 bin 926 iş yerinin (kahvehane, çay bahçeleri, oyun salonları vb) faaliyetleri durdurulmuş, 25 bin 564 iş yerinin (lokanta, restoran, bakkal, berber, kuaför vb) çalışma yöntemi değiştirilmiş ve/veya çalışma saatlerine sınırlama getirilmiş, 7 bin 713 iş yeri de (servis, kantin, kırtasiye vb.) bu kısıtlamalardan dolaylı ancak yoğun olarak etkilenmiştir.

Başka bir ifade ile salgının yayılmasını yavaşlatmak amacıyla alınan bu karardan toplamda 40 bin 203 iş yeri doğrudan ve dolaylı olarak zarar görmüştür. Bu da yanlarında çalışanlar ile birlikte yaklaşık 150 bin aile yani 600 bin kişinin geçim sıkıntısı yaşamasına neden olmuş ve olmaya devam edecektir.

ACİL DESTEK ÇAĞRISI..

Bu çerçevede yeni bir karar alınana kadar kapatılan kahveci esnafının, okulların kapatılmasından dolayı olumsuz etkilenen kantinci esnafının, servisçinin, kırtasiyecinin ve bağlantılı birçok esnaf ve sanatkarın önümüzdeki dönemde nasıl geçineceği, işyerleri kiralarını, BAĞKUR primlerini nasıl ödeyebileceğine ilişkin soru işaretleri doğmaktadır.

Dolayısıyla alınan önlemlerden yoğun olarak etkilenen bu mesleklere acilen destek verilmesi, yeni ve özgün önlemlerin devreye alınması büyük önem arz etmektedir.

İŞTE TALEPLER..

Ülkemiz ekonomisine ve istihdamına büyük katkı sağlayan en geniş sosyo-ekonomik kesim olarak esnaf ve sanatkarımızı ayakta tutmak için kısıtlamaların ve faaliyet durdurmalarının getirildiği sektörlere/işyerlerine özgü aşağıdaki desteklerin verilmesi çok faydalı olacaktır;

  1. Esnaf ve sanatkarlara Halkbank aracılığıyla faizsiz olmak üzere bir yılı geri ödemesiz 3 yıl vadeli finansman desteği sağlanması.
  2. Salgın süresince faaliyetleri kısıtlanan veya kapatılan işyerleri için esnaf ve sanatkarlara beyan edilen kira tutarı üzerinden kira desteği verilmesi.
  3. Salgın süresince esnaf ve sanatkarların tüm vergi ve BAĞKUR prim ödemelerinden muaf tutulması.
  4. Salgın süresince zorunlu olarak kapalı oldukları dönemler için esnaf ve sanatkârlara elektrik, doğalgaz, su için fatura gönderilmemesi.
  5. İşyerleri kapalı durumda olan esnaf ve sanatkar işletmelerine her ay, en az asgari ücret düzeyinde destek verilmesi.
  6. KOBİ’leri rahatlatmaya yönelik KOSGEB destekleri artırılmalı ve bu kredilere erişim kolaylaştırılması.
  7. Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren esnaflarımıza akaryakıtta KDV ve ÖTV indirimi yapılması..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com