KUZEYEGEHABER-İzmir’de, Kovid-19 salgınında sıkıntılı günler yaşıyor. Hastanelerde yataklar ve yoğun bakımlar doldu.
İzmir’de, Kovid-19 salgınında sıkıntılı günler yaşıyor. Hastanelerde yataklar ve yoğun bakımlar doldu. Her geçen gün kötüleşen tablo üzerine Almanya, İtalya başta olmak üzere bir çok ülkede daha önce yapıldığı gibi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Spor Salonu da hastaneye çevrilmeye başlandı.
Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesinin spor salonun hastaneye çevrilmesi çalışmaları İzmir’de Kovid-19 salgınında gelinen noktanın ciddiyetini gözler önüne serdi.
Sözcü’den Latif Sansür’ün haberine göre; İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı; “Bundan sonra bunları çok göreceğiz. Koridorları, depoları, hangarları, spor salonlarını hastaneye çevirmek gerekecek. Birinci basamakta bulaş zincirini kırmadığınız, sadece hasta tedavi etmeye odaklanma anlayışıyla istediğiniz kadar yatak sayısını artırın, isterseniz üç tane şehir hastanesi açın, bu size ancak bir iki gün kazandırır bir süre sonra tıkanırsınız” uyarısı yaparak bu anlayışla pandemiyi yenmenin olanaksız olduğunu söyledi.
“İSTEDİĞİNİZ KADAR YATAK SAYISINI ARTIRIN, TIKANIRSINIZ..”
İzmir Belediye başkanının pandeminin ilk aylarında fuar alanında bir sahra hastanesi yapmak istediğinde muhatap bile alınmadığını hatırlatan Çamlı, “Cumhurbaşkanımız yaklaşık bir ay önce ‘bizim sağlık alt yapımız yeterli’ diyordu. Ama geldiğimiz noktada alt yapı filan kalmadı.
Bunlar beklenen hazırlıklar. Şartlar bunu gerektiriyor. Çünkü sisteme her gün 30-40 bin yeni vaka ekleniyor. İstediğiniz kadar yatak sayısını artırın, isterseniz üç tane şehir hastanesi açın, bir süre sonra tıkanırsınız.
Böyle bir tabloda yeni bir yoğun bakım açmak size en fazla bir iki gün daha kazandırır” diyerek hastane ve yatak sayısını arttırmaya ne sağlık sisteminin, ne de sağlık çalışanlarının dayanacağını hatırlattı.
“BULAŞ ZİNCİRİNİ BİRİNCİ BASAMAKTA KESMEK GEREKİYOR..”
Vaka sayısının durdurulup, kaynağından kesilmesi gerektiğini söyleyen İzmir Tabip Odası başkanı Çamlı, “Birinci basamakta vaka sayısını kontrol altına almak, vaka oluşumunu, enfeksiyonu önlemek, bulaş zincirini kesmek gerekiyor. Daha kötü duruma düşmemek için, derhal birinci basamakta, bulaş zincirini kıracak aktif bir koruyucu hekimlik sistemi organize edilmeli.
Şu anda böyle bir sistem yok. Birinci basamakta Aile Hekimleri ile filyasyon ekipleri ayrı çalışıyorlar. Bir çift başlılık var. Yeterli bir filyasyon takibi yapıldığına ilişkin kuşkularımız var. Evde izolasyona gönderdiklerinizi takip etme olanağı yok.
Bundan sonrasını kurtarmak adına mutlaka tam kapanma dediğimiz radikal tedbirlerin alınması gerekiyor” diyerek alınan tedbirlerin pandemiyi durdurmaya yeterli olmadığını savundu..