KUZEYEGEHABER- Emekleriyle, halkın haber alma hakkına olanak sağlayan gazeteciler haklarını istiyor. Anayasa Mahkemesinin ‘basın çalışanlarının yıpranma hakkına ilişkin’ aldığı karar gereği, 14 Kasım 2020 tarihine kadar, gazetecilerin fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmesi için yasama organının ‘kanuni’ düzenleme yapması gerekiyor.
Yasa düzenlemesinin yapılması için sadece 24 gün kaldı. Mesleğe yıllarca emek veren gazeteciler yıpranma payı hakkını dört gözle beklerken, düzenleme ile ilgili halen resmi bir açıklama yapılmadı. Mevcut haliyle yıpranma payı hakkını basın kartı şartına bağlayan düzenlemenin de revize edilmesi bekleniyor.
Yıpranma payına ilişkin basın kartı koşulu kaldırılmazsa gazeteciler fiili olarak mesleğini icra etmesine rağmen bu haktan yararlanamayacak. İzmirli Avukat Doğukan Demirel, söz konusu düzenlemeni yasal boyutunu gazetemize değerlendirdi.
Ana Muhalefet Partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Gazeteci kökenli Milletvekilleri Atila Sertel ve Utku Çakırözer de gazetecilerin yıpranma payı hakkının basın kartı koşulu aranmaksızın bir an önce düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
AYRIM HAK KAYIPLARINA YOL AÇIYOR..
Mevcut düzenlemeye göre aynı sektörde aynı iş kolunda çalışan gazeteciler arasında ayrım yapıldığını ve basın iş sözleşmesi tabi tutulmayarak çalışan gazetecilerin fiili hizmet zammından yararlanmasının önünün kapatıldığını belirten İzmirli Avukat Doğukan Demirel, “Gelinen noktada gazetecilerin fiili hizmet zammından yaralanabilmesi için yasama organının 14 Kasım 2020 tarihine kadar “kanuni” düzenleme yapması gerekmektedir.
Bu “kanuni” düzenleme teklifi TBMM meclisi komisyonuna teklif olarak verilmiş ancak bu düzenlemede, yıpranma hakkı alacağı basın kartı şartına bağlı tutmaktadır. Bu durumda da aynı sektörde aynı iş kolunda çalışan gazeteciler arasında ayrım yaparak basın iş sözleşmesi tabi tutulmayarak çalışan gazetecilerin fiili hizmet zammından yararlanmasının önünü kapatılarak ciddi hak kayıplarına yer verilmektedir.
Halbuki; yapılması gereken düzenleme kapsamında basın kartı olan veya olmayan gazetecilerin bu ayrımı ortadan kaldırılarak Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karara uygun olarak bir düzenleme getirilmek suretiyle tüm gazete çalışanlarının fiili hizmet zammından yaralanmasının önünün açılması gerekmektedir” açıklamalarında bulundu.
“İKTİDAR TORBA YASAYA KOYMALI”
Yıpranma hakkına ilişkin düzenlemenin bir an önce yapılması gerektiğini vurgulayan CHP İzmir Milletvekili ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Atila Sertel, “CHP Grubu olarak bunu gündemde tutuyoruz ancak henüz bir hareket yok. Bu hafta konuyu ilgili bakanlığa da soracağız. 14 Kasım’dan sonrası gazeteciler için hak kaybı demektir. Torba yasa çıkarmaya alışkın olan iktidarın bunu da torba yasanın içine, gazetecilerin yıpranma payının kaybedilmemesi için koyması gerekir” dedi.
“BİAT ETMEYENE BASIN KARTI VERMİYORLAR”
Yıpranma Payı Hakkı’nın basın kartı koşuluna bağlanmasının doğru olmadığını belirten CHP’li Sertel, “İktidar, kendine biat etmeyenlere basın kartı vermiyor. Eleştirel tarzda haber yapan gazetecileri fişleyerek onların yasal haklarını ellerinden alıyor. Yüz kızartıcı suç olmadıktan sonra, kuralları yerine getirdikten sonra basın kartı almak gazetecilerin en doğal hakkıdır.
İktidar, o doğal hakkı da ellerinden almaya çalışıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Gazeteciliği fiilen yapan ve kurallar göre çalışan ve prim ödeyen herkesin yıpranma hakkından faydalanması lazım. Aksi, Anayasa’nın eşitlik hakkına da aykırıdır. Düzenlemeyi ‘Basın kartı olanlar faydalansın, olmayanlar faydalanmasın’ şeklinde yaparlarsa, bu Anayasa’dan geri döner” diye konuştu.
“AYM’NİN KARARININ YOK SAYILMASI KABUL EDİLEMEZ”
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de, “Anayasa Mahkemesi basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanlara yıpranma payını basın kartı sahibi olma şartına bağlayan düzenlemeyi iptal etti. Basın emekçilerinin her 360 güne karşılık hizmet süresine 90 gün eklenmesini düzenleyen maddede yer alan ‘basın kartı sahibi olma’ şartını Anayasa’ya aykırı buldu.
Şubat ayında Resmi Gazete’de yayınlanan karar doğrultusunda 9 ay içinde Meclis’te yeni bir düzenleme yapılması gerekiyordu. Bu süre 14 Kasım’da dolacak. Gazetecilerin yıpranma payı süresi yani fiili hizmet zammı süresinin 3 yıldan 5 yıla çıkarılması olumludur ancak AYM’in verdiği hak ihlali kararlarının yok sayılması kabul edilemez.
Eğer biz burada gazetecileri mağdur etmeyecek bir düzenleme getirmek istiyorsak, öncelikle, Fiili hizmet zammını, 506 sayılı Kanun döneminde olduğu gibi “basın kartı” şartına bağlı olmaktan çıkarmalıyız” ifadelerini kullandı..
GİZEM TABAN/İZ GAZETE