KUZEYEGEHABER-Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri PNAS’ta yayımlanan araştırma, 2016’dan beri domuzlarda görülen bir corona virüsü türü olan SADS-CoV’un insanlara bulaşma riskinin çok yüksek olduğunu tespit etti.
Euronews’te yer alan habere göre ilk olarak yarasalarda görülen ve 19. yüzyıldan itibaren ise domuz başta olmak üzere diğer memelilerde rastlanan SADS-CoV (“Swine acute diarrhea syndrome coronavirus”, Domuz akut ishal sendromu corona virüsü) domuzlardaki çok yüksek ölüm oranı ile dikkat çekiyor.
“İNSANLARA BULAŞMA İHTİMALİ YÜKSEK”
Özellikle yeni doğan domuz yavrularında çok etkili olabilen virüs 5 günlük yavrularda kusma ve ishal olarak kendini gösteriyor ve yüzde 90 ölüm oranına ulaşabiliyor.
Bir ‘sentez’ SADS-CoV virüsü üzerinde yapılan araştırma ise hastalığın birçok insan akciğer ve bağırsak primer hücresinde yayılabildiğini ortaya koydu.
Bu sebeple araştırmacılar tıpkı COVID-19’da olduğu gibi SADS-CoV’un da insanlara bulaşması durumunda çok ölümcül olabileceğini belirtti.
Bununla birlikte araştırmacılar, COVID-19 tedavisinde büyük tartışmalara neden olan Remdesivir adlı ilacın SADS-CoV’a karşı etkili olabileceğini belirtti. İlacın virüsün in vitro çoğalımını engellediği belirtildi..