KUZEYEGEHABER-CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Sayıştay’ın Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait 2019 yılı denetim raporundaki tespitlerine dikkat çekerek, “Bakanlığın, tütün ve alkol piyasasındaki denetleme ve inceleme görevini yapacak personel altyapısı oluşturulmamış.
Hükümet alkol piyasasındaki denetleme görevini yeterince yapmadığı ve çok yüksek vergiler koyduğu için vatandaşlarımız adeta sahte içkinin kucağına itilmektedir” dedi.
Yavuzyılmaz, sahte içki nedeniyle son 6 günde 45 kişinin yaşamını yitirdiğini 30 vatandaşın ise hastanelerde tedavi altına alındığını belirtti.
“ÖLÜMLER GÖZ GÖRE GÖRE GELİYOR..”
Sahte içki ile mücadele kapsamında yapılan denetimlerin eksik, alınan önlemlerin ise yetersiz olduğunu ifade eden Yavuzyılmaz, “Sahte içki konusunda Sayıştay, raporlarıyla uyarıyor ancak ölümler göz göre göre geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2019 yılı Sayıştay raporuna göre sahte içkiyle mücadele kapsamında kontrollerin yetersiz olduğu ve alkolden alınan vergilerin de kayıp durumuna geldiği uyarısı yapılıyor” dedi.
“ETİL ALKOL KULLANIMINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 448 ..”
Sayıştay’ın raporunda yer alan bulguya göre tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün 2013 yılında 1 milyon 414 bin litre olduğunu belirten Yavuzyılmaz, şu bilgileri verdi:
“2019 yılında ise 7 milyon 750 bin litreye çıkıyor. Yani etil alkolün kullanımı yüzde 448 artmış durumda. Piyasanın fiili ihtiyacının 1.5 milyon litre olduğu bilinirken 2019 yılı satış miktarı 6 milyon litreye ulaşmış durumda. Yani piyasa 4.5 milyon litre etil alkol şu anda sahte içki kullanımının yapıldığına işaret ediyor.”
“VERGİLER ÇOK YÜKSEK OLDUĞU İÇİN BEDELİNİ VATANDAŞIMIZ CANIYLA ÖDÜYOR”
Anka’nın haberine göre, Yavuzyılmaz, bu miktardaki etil alkolle piyasaya 20 milyon litre seviyesinde sahte içki sunulduğunu işaret ederek, “Sadece özel tüketim vergisi (ÖTV) kaybının 2019 yılı itibariyle 1.56 milyar TL’ye çıktığı Sayıştay raporlarında yazıyor.
Yani vatandaşımız sahte içki kullanımına itildiği, vergiler çok yüksek olduğu için bunun bedelini canıyla ödüyor. Aynı zamanda devlet vergiyi tahsil edemediği için devlet kurumları zarar ediyor ve sahte içki üretenler vatandaşlarımızın sağlığını tehlikeye atmaya devam ediyor” dedi.
“VATANDAŞLARIMIZ ADETA SAHTE İÇKİNİN KUCAĞINA İTİLİYOR”
Sayıştay raporunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevleri arasında tütün, tütün mamülleri ve alkol piyasasında faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilikleri incelemek ve denetlemek olduğunu söyleyen Yavuzyılmaz, şöyle konuştu:
“Yasadışı ticareti önleyecek tedbirleri alacak görevleri bulunuyor. Ancak Sayıştay’ın tespit ettiği bulguya göre tütün ve alkol piyasasındaki denetleme ve inceleme görevini yapacak personel altyapısı oluşturulmamış.
Hükümet alkol piyasasındaki denetleme görevini yeterince yapmadığı ve çok yüksek vergiler koyduğu için vatandaşlarımız adeta sahte içkinin kucağına itilmektedir..”