KUZEYEGEHABER-İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Derneği, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.
Toplantıda yapılan açıklamada, “Bizler kesinlikle erken emeklilik veya benzeri ayrıcalıklar talep etmiyoruz, yalnızca elimizden alınan ve anayasaya aykırı şekilde gasp edilmiş haklarımızı istiyoruz” denildi.
Kahvaltı sonrası Dernekten yapılan açıklama şöyle:
“Bizler 08.09.1999 tarihi öncesinde şimdilerde SGK olarak tek çatı altında toplanmış olan SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı kurumları kapsamında iş hayatına dahil olmuş kişileriz. Bizler iş hayatına girdiğimizde o zamanlar tabi olduğumuz 506 sayılı SSK kanunu gereğince; erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl üzerinden toplamda 5000 günü tamamlayıp emeklilik hakkını elde edeceğimiz hususunda kendi kurumlarımızla sözleşmeler imzaladık.
1999 yılında ülkemizi yönetmekte olan koalisyon hükümeti 17 Ağustos depremi sonrası ülkemiz bu afetin yaralarını sarmaya hatta henüz kayıplarını aramaya uğraştığı sıralarda bizleri mağdur eden 4447 sayılı yasayı çıkartmışlardır. Aslında bizlerin mağduriyeti bu yasanın ülkemizde ilk defa anayasanın kazanılmış hakların korunması ve kanunların geriye yürümezliği ilkelerine aykırı olarak işletilmesinden doğmuştur.
Bizler bahsi geçen yasanın bizleri ilgilendiren kademeli emeklilik maddesi hariç diğer maddelerine herhangi bir itirazda bulunmuyoruz ancak bu kanununda diğer tüm kanunlar gibi yürürlük tarihinden itibaren uygulamaya geçmesini ve böylece mağduriyetimizin giderilmesini talep ediyoruz.
Dönemin muhalefet partisi tarafından Anayasa Mahkemesi’ne yapılan itirazlarda mahkeme yasanın kademeli emeklilik ile ilgili kısmını önce iptal etmiş ancak 2002 Mayıs ayında meclis konuyu tekrar ele alarak kademeli emeklilik maddesini biraz yumuşatmış ve anayasayı çiğnemek pahasına 4759 sayılı yasayı meclisten geçirmiştir.
Tekrarlanan itiraz ve dava süreçlerinin ardından ise Anayasa Mahkemesi 4759 sayılı yasanın geriye doğru işletilmesinin kazanılmış hakları elimizden aldığını resmen kabul etmiş ve gerekçe olarak da “Emeklilik konusunun kazanılmış hak değil beklenen hak olduğunu ve beklenen hakların gerçekleşmedikleri sürece devlet tarafından değiştirilebileceğini” söylemiştir.
Bizler imzalamış olduğumuz resmi sözleşmelerimizde bize vadedilen haklarımızın korunmasını ve işe girdiğimiz şartlarla emekli olabilmeyi istiyoruz. Emeklerimizin karşılığını alamadığımız gibi birçok arkadaşımız işsiz kaldığı için büyük geçim sıkıntısı yaşamakta, bu durumun yarattığı maddi ve manevi çöküntü sağlığımızı ve sosyal hayatımızı yok ediyor.
Kırk yaş ve üzeri çalışanlar yaşlı oldukları öne sürülerek işten çıkartılıyor ve geçimlerini sağlamak için yeni işler aradıklarında yine aynı sebeple iş bulamıyorlar. Üstelik tüm bu mağduriyetin yanı sıra bir de 01.10.2008 tarihli 5510 sayılı yasa kapsamında “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” uyarınca aylık bağlama oranlarının değiştirilmesi ile 1999 yılı ve öncesi, 2000-2008 yılları arası ve 2008 yılı sonrası olarak üç farklı hesaplama şekline tabi tutulduk. %70’ten %28’lere kadar gerileyen oranlar ile çalıştıkça emekli maaşlarımız düşmekte ve mağduriyetimiz artmaktadır.
Bütün bu mağduriyetler sonucunda ailesinin geçimini sürdürmeye çalışırken borçlanan ve bu borçları ödeyemeyen mağdurlar; aile içi sorunlar ve boşanma, depresyon, intiharlar ve hatta cinayetlere sebebiyet veren sonlara sürüklenmiş ve halen sürüklenmektedir.
Bizler kesinlikle erken emeklilik veya benzeri ayrıcalıklar talep etmiyoruz, yalnızca elimizden alınan ve anayasaya aykırı şekilde gasp edilmiş haklarımızı istiyoruz. Bahanesi veya sebebi ne olursa olsun geciktirilmiş hakkımız olan emekliliğin 4447 ve 5510 sayılı kanunların yarattığı gibi yeni bir mağduriyet yaratmadan herkesi kapsayacak şekilde iade edilmesini istiyor ve bu konudaki haklı mücadelemizi, kanunlar çerçevesinde sürdürmeye devam edeceğimizi bildiriyoruz.”
İmambakır Üküş: Yandaş için bulunan para işçiye, emekliye, emeklilik hakkı elinden alınmış insanlara sağlanmıyor
Toplantıya katılan istanbulgercegi.com Genel Yayın Yönetmeni İmambakır Üküş, yaptığı konuşmada, “Bugünkü düzen rantçıdan yana işliyor. Rantçıya verilen işlerde maliyet hesabı yapılmıyor. 5 müteahhite verdikleri parayla tüm emekliler, EYT’liler kat kat insanca yaşama hakkına kavuşur” dedi.
Üküş şunları kaydetti:
“Türkiye’de vergilerimizin çok büyük bölümü dolaylı vergiler. İçtiğimiz sudan, kullandığımıza elektriğe kadar her şeye vergi ödüyoruz. Vatandaşına devlet para verse, biraz daha iyi yaşama koşulları sağlasa birilerinin cebi dolmuş olmayacak. Başka iş alanındaki insanların da kazanmasını sağlayacak.
Emekli bir insan geçim koşulları sınırlı olduğu için daha az harcama yapıyor. Herkesi yoksullaştırırsanız insanlar nasıl yaşayacak? Lokantası, berberi nasıl çalışacak? Gelirleri azaltıca toplumun tümünün gelirini azaltmış oluyorsunuz. Burada dolarla iş yapanlar karlı.
20-25 yıl çalışıp emekli oluyorsun ne emekli olabiliyorsun ne çalışabiliyorsun. Kamuda ve özel sektöre emekli olanlar gözden çıkarılıyor. Ya ezilenden ya bir avuç rantçıdan yanasınızdır. Bugünkü düzen rantçıdan yana işliyor. Rantçıya verilen işlerde maliyet hesabı yapılmıyor.
5 müteahhite verdikleri parayla tüm emekliler, EYT’liler kat kat insanca yaşama hakkına kavuşur. Yandaş için bulunan para ne yazık ki işçiye, emekçiye, emekliye, emeklilik hakkı elinden alınmış insanlara sağlanmıyor. Bu, biz hakkımızı savunmadığımız için oluyor.”
İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Derneği yönetimi şu isimlerden oluşuyor:
Başkan: Doğan Türker
Başkan Yardımcısı: Erdoğan Kiraz
Genel Sekreter: Serap Yıldırım Kanlı
Sayman: Mustafa Çetinkaya
Hatice Güncan Yön. Kur. Üyesi ve Kadın Kolları. Başkanı
Yaşar BOZKURT: Yön. Kur. Üyesi
İhsan Doğan: Yönet. Kur. Üyesi
Alattin Küsmüş Denetleme Kurulu Üyesi