KUZEYEGEHABER-İlk olarak geçtiğimiz yılın aralık ayında Çin’de görülen ve 3 ay gibi bir sürede tüm dünyaya yayılan koronavirüs, ülkemizde de ilk olarak 11 Mart tarihinde görülmüştü.
İlk vakanın görüldüğü hafta içerisinde Türkiye, geniş kapsamlı önlemler almaya başlayarak virüsün daha fazla yayılmasını önlemişti.
Tarihler 1 Haziran’ı gösterdiğinde kapalı mekanların açılması ve seyahat yasağının kalkarak şehirlerarası ulaşımın yeniden başlaması gibi kararlar alınarak normalleşme sürecine geçiş yapılmıştı. Fakat bu kararların ardından doğal olarak koronavirüs vaka sayısında yeniden artış gözlemlenmişti.
Salgın kontrolden çıkmış durumda:
Geçtiğimiz haftalarda yaşanan tatil günleri ve yaz ayının etkisiyle insanların daha fazla dışarıya çıkmaya başlamasıysa yine vaka sayısı artışında rol oynadı. Artan vakalar hakkında Habertürk canlı yayınında konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’sa ülkemizde salgının kontrolden çıktığını ifade etti.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgını hakkında yaptığı konuşmada “Yaklaşık 10 gündür yeni hasta sayısı iyileşen hasta sayısının üzerinde devam ediyor. Bu durum kontrolün kaybedildiğini gösteriyor.
Ne zaman iyileşen hasta sayısı yeni hasta sayısının üzerine çıkar ve günden güne bu durum iyileşir, o zaman yeniden kontrol altına almaya başladığımızı söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.
Bunun yanı sıra gerçek vaka sayısının açıklanan vaka sayısının 10 katı kadar olduğunu ifade eden Mehmet Ceyhan, “Çünkü biliyoruz gerçek vaka sayıları açıklananın on katı kadardır. Siz ne kadar çok ve doğru test yaparsanız yapın bu bütün ülkelerde böyledir.
Eğer Türkiye’de yeterli sayıda ve doğru test yapılamıyorsa o zaman gerçek hasta sayısı daha da yüksektir. Ancak önemli olan iyileşen hasta sayısı ile yeni vaka sayısı arasındaki orandır.” dedi.
Ülkemizde normalleşme adımları atılmış olsa da önlem almanın bir kez daha bireylere bağlı olduğunu unutmamak gerekiyor. Dışarıya çıkarken maske takmak, yalnızca sizi etkileyen bir önlem değil; toplum sağlığını etkileyen bir önlem olduğundan kurallara uymak ve temastan kaçınmak virüse karşı olan savaşta en önemli silahlardır..