KUZEYEGEHABER-Aralıksız bir şekilde gözlemlediğimiz evren, her geçen gün bize yeni sürprizler sunmaya devam ediyor.
Son olarak gök bilimciler, bizden 15 bin ışık yılı uzaklıkta aşırı parlak bir şekilde parıldayan ve bunu düzenli bir şekilde yapan bir enerjiyle karşılaştılar. Bilim insanları, bu olaya ‘gama ışını kalp atışı’ ismini taktılar.
Gök bilimcilere göre gama ışını kalp atışı, nadir bulunan ‘microquasar’ yıldız sistemi SS 433’le gizemli bir bağa sahip olabilir. 1977 yılında keşfedilen ve keşfettiğimiz ilk microquasar sistemi olan SS 433, günümüzde kozmik işleyişi anlamamız için pek çok çalışmayı sürdürmemize olanak sağlıyor.
Düzenli bir yapıya sahip:
Bilim insanlarına göre gizemli bir yapıya sahip olan gama ışını kalp atışı, 162 günlük bir periyoda sahip. Nature Astronomy’de yayınlanan çalışmaya göre gözlemlenen bu olay, bugüne kadar yayınlanan teorik modellere uymuyor ve yapılan tanımlamaların sınırlarının dışına çıkıyor.
Peki bu olayın kaynağı ne olabilir? Microquasar denilen yıldız sistemleri, gama ışınlarını meydana getirebilecek her türlü bileşene sahip durumdalar. Ancak aynı zamanda gama ışınlarının garip olarak tabir edilen farklı bir kaynağı var. Bu kaynak, microquasar’dan 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan Fermi J1913+0515.
İşte bu nedenle bilim insanları, SS 433 ve Jermi J1913+0515’in bir şekilde bağlantılı olup olmadıklarını araştırmaya başladılar. Araştırmayı yayınlayan ekip, SS 433’ün diskinin 162 gün boyunca yalpalandığını, bunun sonucunda da plazmadan oluşan jetlerin sarmal yapıya sahip olduklarını gözlemledi.
Bununla birlikte bilim insanları, Fermi’den elde edilen verileri SS 433’ün verileriyle karşılaştırdı. Bilim insanları, karşılaştırma sonucunda gama ışını kalp atışının SS 433’ün yalpalama periyoduyla çakıştığını gördü. Ancak akıllarda bir soru kalmıştı: 162 günlük periyodiklik nasıl meydana gelmişti.
Bilim insanlarına göre gama ışını kalp atışı, SS 433’le olabilecek bir bağlantı için çok uzaktı ve jetlerin yolu üzerinde durmuyordu. Dolayısıyla bilim insanları, bu olayın nasıl meydana geldiğini araştırmak üzere yeni çalışmalara başladılar. Bilim insanları, IRAM 30m milimetre radyo teleskopla çalışmalara başladılar..
Kaynak-Webtekno