KUZEYEGEHABER-Son dönemde gittikçe daha hareketli hale gelen sivil uzay havacılık sektöründeki yeni aktörlerden biri de Ariane.
SpaceX ve Boeing gibi rakiplerinden daha az bilinen firma, pandemi sonrasında ilk fırlatma işlemini gerçekleştirmiş oldu.
Oldukça maceralı bir sürecin ardından gerçekleştirilen uzay görevi ile birlikte Ariane, tamamı Amerikan yapımı olan 2 uydu ve 1 uzay botunu yörüngeye götürmek üzere yola çıktı. Görev başarıyla tamamlandı.
Ariane 5 yörüngeye ulaştı..
Ariane 5 roketleri, hidrojen beslemeli çekirdek aşamasında ikiz roket iticilerinden 1315 tonluk bir kuvvetle kalkışını gerçekleştiridi. Kalkıştan yaklaşık 1 saat sonra da roket, taşıdığı üç ticari uyduyu da başarılı bir şekilde yörüngeye bıraktı. Bu kalkış aynı zamanda Fransız Guyanası’ndan gerçekleştirilen 300. kalkış oldu.
Bu fırlatma aslında 31 Temmuz’da gerçekleşecekti ancak yaşanan sensör sorunları nedeniyle kalkıştan yalnızca 2 dakika önce fırlatmanın ertelenmesi kararı alınmıştı. Roket yeniden yapım tesislerine götürülmüş ve arızalı sensör değiştirilmişti. Perşembe günü araç kalkış pistine geri döndü.
Fırlatma günü de hava muhalefeti ve sert rüzgar yüzünden aracın kalkışı yarım saatten biraz daha uzun bir süre gecikti. Yörüngeye gönderilen yükler de ekvatorun yaklaşık 35 bin kilometre yukarısında bırakıldı.
Üç uydu yörüngede..
Ariane 5 ile yörüngeye gönderilen uyduların ilki, Kuzey Amerika’ya hizmet verecek olan Galaxy 30 televizyon uydusu oldu. Bir diğer yük ise MEV-2 uzay aracı idi. Rokete yüklenmiş üç araçtan sonuncusu ise Japonya’da 8K ve 4K yayın için kullanıalcak olan BSAT-4b uydusu oldu.
Fırlatma işlemi Guyana Uzay Merkezi’nden gerçekleştirildi. Özel sektörün yeniden uzay çalışmalarında aktif olmasıyla birlikte daha da fazla fırlatmaya tanık olacağımızı gösteriyor..
Kaynak-Webtekno