KUZEYEGEHABER-Yayınlanan yani bir araştırmaya göre bilim insanları, ilk kez Samanyolu Galaksisi’nden gelen bir Hızlı Radyo Patlaması (FRB) keşfetti.
Araştırmacılar, ilk olarak 2014 yılında keşfedilen SGR 1935+2154 magnetarının [Tüba Terim: atarca (pulsar) gibi ışıyan nötron yıldızı] tekrar aktif hale geldiğini, rastgele aralıklarla radyo dalgaları ve X ışınları çıkardığını gözlemledi.
Araştırmanın kıdemli yazarı Sandro Mereghetti “Daha önce bir magnetardan Hızlı Radyo Patlaması benzeri radyo dalgaları patlamasını hiç görmemiştik” dedi. Live Science’ta yer alan habere göre bu FRB, muhtemelen Dünya’ya 30 bin ışık yılı uzaklıktaki Tilkicik takımyıldızındaki bir nötron yıldızından geliyor.
30 bin ışık yılı uzaklıktan gelen Hızlı Radyo Patlamaları!..
Mereghetti ve diğer araştırmacılar, bu FRB’yi 28 Nisan’da Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Integra uydusunu kullanarak keşfetti. Mereghetti, Patlama Uyarı Sistemi’nin (Burst Alert System) saniyeler için dünya genelinde uyarıda bulunduğunu ve bu sayede bilim insanlarının hızlı davranarak bu kaynaktan daha çok bilgi toplayabildiğini söyledi.
Ayrıca Kanada ve ABD’deki gökbilimciler de bu patlamayı tespit etti. Mereghetti, magnetarlar ile Hızlı Radyo Dalgaları arasındaki ilk gözlemsel bağlantı olduğunu dile getirirken bunun büyük bir keşif olduğunu ve bu gizemli fenomenlerin kökeninin odak noktasına gelmesine yardımcı olacağını dile getirdi.
Hızlı Radyo Patlamaları’nın ne kadar sıklıkla meydana geldiği ve neden bazıları tekrar ederken diğerlerinin etmediği gibi soruların cevapları henüz bilinmiyor. Bazı araştırmacılar, bunların dünya dışı uygarlıklardan geldiğini iddia ederken Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (SETI), bu açıklamanın mantıksız olduğunu ifade ediyor.
İlk olarak 2007 yılında keşfedilen Hızlı Radyo Patlamaları, gökbilimciler için görece yeni ve kökenleri de oldukça gizemli. Bu patlamalardan bazıları, birkaç milisaniye içerisinde 500 milyon Güneş kadar enerji açığa çıkarabiliyor..
Kaynak-Webtekno