KUZEYEGEHABER-Gökbilimciler, her zaman bilinmezliğe ve sürprizlere açık olan uzayda oldukça etkileyici keşifler gerçekleştirebiliyorlar.
Araştırmacılar, bu sefer de benzer bir durumu gerçekleştirdi ve kelebek görüntüsü yakalamayı başardılar.
Unilad’de yer alan habere göre kelebek şeklindeki bu gezegensi bulut (planetary nebula) daha önce hiç bu kadar detaylı görülmemişti.
Bu uzay kelebeği, henüz patlamamış antik bir yıldızın etrafında şekillenmiş devasa gaz bulutunu içerisinde barındırıyor. Kelebeğin içerisinde iki merkez yıldız olduğuna inanılıyor. Gaz bulutları, merkezden iki ışık yılı uzaklığa kadar genişliyor. Ayrıca kelebek şeklini oluşturan iki yıldızdan genişleyenler de bu bulutlar.
Uzay kelebeği..
Oldukça büyük bir etkileyiciliğe sahip olan bu görüntü, Avrupa Güney Gözlemevi’nin (European Southern Observatory) ismiyle müsemma teleskobu Very Large Telescope tarafından yakalandı. Şili dağlarında yer alan bu teleskobun ‘dünyanın en gelişmiş optik enstrümanı’ olduğu söyleniyor.
Very Large Telescope, eşlik eden interferometreyle birlikte detayları normal teleskoplardan 25 kat daha fazla aydınlatabiliyor. İnterferometre olmadığında dahi insan gözünden 4 milyar kat daha net görebiliyor.
Bu uzay kelebeği, NGC 2899 (Yeni Genel Katalog) olarak biliniyor ve Dünya’dan 3.000 ila 6.500 ışık yılı uzaklıkta, güney yarım küreden görülebilen Vela takımyıldızında olduğu düşünülüyor.
Avrupa Güney Gözlemevi, uzay kelebeğinin, yıldızın etrafındaki gaz örtüsünü aydınlatan, ışıl ışıl parlamasına neden olan ultraviyole radyasyondan oluştuğunu ifade ediyor. Ancak bu, ayrılmadan önce sadece birkaç bin yıl boyunca sürüyor..
Kaynak-Webtekno