KUZEYEGEHABER-Eğitim planlamasında imam hatip liselerini merkeze alacak kararlar sessiz sedasız hayata geçiriliyor.
Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre; koronavirüs ile mücadele sürecinde de “Proje okul” uygulamasına devam eden MEB, 24 imam hatip lisesini, “Fen ve sosyal bilimler programı uygulayan okul” kapsamına aldı. Proje Anadolu imam hatip liselerinin ders saatleri, fen ve sosyal bilimler liseleri ile eşitlendi.
2017 yılında, “İmam hatip öğrencilerinin akademik başarısını artırmak” amacıyla uygulamaya konulan, proje kapsamına alınan okul sayıları artırılırken müfredatlarında da köklü değişikliklere gidildi.
PANDEMİDE 24 PROJE OKUL..
MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün, “Ülkenin karar alıcıları konumuna gelecek öğrenciler yetiştirilecek” dediği özel program uygulayan imam hatip liseleri için yürütülen çalışmalar, pandemi koşullarında da hız kesmedi. Nisan ayında 22 imam hatip lisesini özel program ve proje uygulayan okul kapsamına alan bakanlık, önceki gün Giresun’daki iki imam hatip lisesinin de bu kapsama alındığını bildirdi.
MÜFREDAT EŞİTLENDİ..
Öğrenciler tarafından tercih edilmediği için boş kalan ve kuruluş amacı din adamı yetiştirmek olan imam hatip liselerindeki dönüşüm, müfredata da yansıdı. Bakanlıkça yürütülen çalışmalar kapsamında, proje okul olan imam hatip liselerinin öğretim programları ile ders saatleri fen ve sosyal bilimler liseleri ile eşitlendi.
ILIMLI HAZIRLIK..
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, proje Anadolu imam hatip liselerine ilişkin hazırladığı tanıtım videosunda, şu ifadelere yer verdi:
“Öğrenciler bu okullara merkezi sınavla yerleşmektedirler. Öğrencilere, fen ve sosyal programlarından birini tercih etme ve gerektiğinde değiştirme imkanı sunulmaktadır. Fen ve sosyal bilimler programı uygulayan Anadolu imam hatip liseleri, bilim ve teknoloji alanlarına ilgi duyan, kabiliyetli, araştırmacı öğrenciler için kariyer hedeflerine ılımlı bir hazırlık imkanı sunmaktadır.”
KAİNATIN AYETLERİ..
Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz da “İslam dünyasına örnek model” olduğunu ifade ettiği imam hatip modeline ilişkin şunları söyledi:
“Öğrenciler fıkıh dersinden çıkıp fizik dersine, kimya dersinden çıkıp Kuran dersine, hadis dersinden çıkıp matematik dersine giriyor. Çünkü bu modelin içinde kitabın ayetleri ile kainatın ayetleri aynı ortamda modern bir eğitim sistemiyle veriliyor. Böylece çocuklarımız, Kur’an’ın insanlığa evrensel mesajlarını çağdaş bilgiler ışığında yorumlama becerisine sahip oluyor..”
Kaynak-Gerçek Gündem