KUZEYEGEHABER-Kuruculuğunu Aliağa Toki İlkokulundan Önder Karakulak ile Erzurum Zübeyde Hanım İlkokulundan Şeyda Bayır’ın yaptığı, “Sihirli Masal Evim Projesi” tamamlandı.
Proje ile ilgili Önder Karakulak şu bilgileri verdi;
“Sihirli Masal Evim-My Magical Fairy Tale Home- Мой Волшебный Сказочный Дом adlı projemiz, bir eTwinning Projesi olarak başlamış ve tamamlanmıştır.
Kuruculuğunu İzmir Aliağa Toki İlkokulu’ndan Önder Karakulak ve Erzurum Zübeyde Hanım İlkokulu’ndan Şeyda Bayır
yapmaktadır.
9 farklı ülkeden (Türkiye, İspanya, Romanya, Ürdün, Azerbaycan, Kuzey Makedonya, Çek Cumhuriyeti, Tunus,Letonya) katılımcısı olan projemizin 2019 Aralık – 2020 Nisan aylarında hayat bulması planlanmıştı.
Ancak; geçtiğimiz mart ayı içerisinde Covid-19 Salgını başlaması sebebiyle proje faaliyetleri durdurulmuştu. Uzaktan eğitim yolu ile yapılamayacak olan kitap fuarına gezi, okula yazar daveti ve okulda masal evinin açılış töreni gibi toplu halde yapılması gereken etkinliklere sahip olan proje; gerek okulların kapalı olması gerekse salgının kapalı alanlarda ve insanların sosyal mesafeyi koruyamayacakları alanlarda artabileceği endişesi nedeniyle okulların açılmasına kadar beklemeye alınmıştı.
Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar okulların açılmayacağı duyurulunca proje faaliyetleri yeniden revize edilerek uzaktan eğitim yolu ile yapılmaya başlanmıştır. Yapılan etkinlikler ve çalışmaların tamamlanmasıyla Sihirli Masal Evim Projesi, 2020 Haziran döneminde sona erdirilmiştir.
Projenin tarihçesi:
Projenin yazımını üstlenen Aliağa Toki İlkokulu’ndan sınıf öğretmeni Önder Karakulak: 2019 yılı’nda Belarus’ta bir parkta gördüğü masal kulübesinden esinlenerek bunun benzerini kendi okulunda yaparak eğitim ve öğretime uyarlamak istediğini okul müdürü Hamdi Oktay’la
paylaşması üzerine okul müdürünün proje fikrini beğendiğini ve onay verip desteklediğini ifade etmesi üzerine gerekli çalışmalar başlatılmştır.
Okulda yapılan proje toplantısında projeyi okul projesi haline getirmek isteyen okul müdürümüz, kendisi de bu projeye dahil olarak okul öğretmenlerinin projeye katılmasının önemine değinmiştir.
Bunun üzerine sınıf öğretmenlerinden Ayşe Gültekin, Derya Bingöl, Güner Öztürk , İngilizce öğretmeni Özlem Kumruca ve anasınıfı öğretmeni Canan Çeltik’te proje içerisinde yer almışlardır. Projemizde: yerli ve yabancı 35 okul, 45 öğretmen, 296 öğrenci ve gönüllü veliler faaliyetlere katılım sağlamışlardır .
Proje Faaliyetleri:
Projede masal kavramı, masalların tanıtımı,masal yazarları,masal kahramanları tanıtımları yapılmıştır, Masal kahramanlarına ait resimler,maskeler, kuklalar, origami, drama ve kodlama çalışmaları,masal okuma ve dinleme çalışmaları gibi bir çok etkinlik gerçekleştirilmiştir.
Bunların dışında öğretmenler ve öğrenciler tarafından özgün masallar yazarak bu masallara ait başlık bulma,resim yapma,kukla yapma ve drama gibi etkinlikler yapılarak projemiz milli eğitim müfredatına tam uyumlu hale getirilmiş; gerek okul öğretmenlerinin gerekse diğer proje ortağı olan okul öğretmenlerinin tüm öğrenciler ile birlikte büyük bir istek, azim ve inançla proje faaliyetleri gerçekleştirmesiyle sona gelinmiştir.
Proje Koordinatörü Önder Karakulak; projede yer alan tüm öğretmenlerin internet ortamında e-kitap tarzında masal yazdıklarını, öğrencilerin de bu e- masal kitaplarını bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi farklı teknolojik medya araçları kullanarak okuduklarını ;böylelikle hem öğretmen hem de öğrencilerin teknoloji kullanım becerilerini geliştirdiğini ifade etmiştir.
Kendi okulunda okul idaresi, öğretmenler, öğrenciler ve gönüllü velilerin projeye verdikleri destekten dolayı memnuniyetini dile getirmiştir.
ALİAĞA TOKİ İLKOKULU “SİHİRLİ MASAL EVİM” PROJESİ İLE ETWINNING OKULU OLMA YOLUNDA..
Projemizin ana teması olan “Masal evi” bir sınıfın duvarına ahşap malzeme ile monte edilmiş olup ortasında bir ekran ve altında bir sahne bulunmaktadır.
Bilgisayar ortamında videosu bulunan masala ait görüntü masal evinin ekranına projeksiyon cihazı vasıtasıyla yansıtılarak ve ses sistemi kullanılarak masal evinin karşısında oturan öğrenciler tarafından masallar, hem dinlenip hem de izlenebilmektedir. Ayrıca; masal evi sahnesi 3D çizgi filmleri izlemek için de tasarlanmıştır.
3 Haziran 2020 tarihi’nde yapımı tamamlanan masal evinin açılışı önümüzdeki 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı’nda okul çapında yapılacak bir törenle gerçekleştirilecektir.
E-twinning platformu Avrupa’daki okullar için oluşturulmuş bir topluluktur. eTwinning; iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki
katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler v.b.) yönelik bir platformdur.
Topluluk son yıllarda gelişerek Kuzey Afrika, Kafkaslar ve Ortadoğu ülkelerine de bu projelerde yer vermektedir. Biz de Aliağa Toki İlkokulu Ailesi olarak bu topluluğa katılmaktan dolayı kıvanç duyuyoruz.
Projemize gönül veren ve proje faaliyetlerinde geceli gündüzlü özveri ile işbirliği içinde çalışarak güzel bir proje çalışması yürüten tüm proje öğretmenlerini ve öğrencilerini kutluyoruz.
Proje bitiminde de tüm proje öğretmenleri; kendileri ve okulları için hem ulusal hem de Avrupa Kalite Etiketi almak için gerekli başvuruları da yapılacardır..
[aiovg_video mp4=”https://www.kuzeyegehaber.com/wp-content/uploads/2020/06/PROJE-GENEL-TANITIM-VİDEOSU.mp4″]