Ana sayfa » Güncel » “EYT’LİLERİN TALEPLERİ KARŞILANIRSA 500 BİN KİŞİYE İSTİHDAM OLANAĞI SAĞLANIR..”

“EYT’LİLERİN TALEPLERİ KARŞILANIRSA 500 BİN KİŞİYE İSTİHDAM OLANAĞI SAĞLANIR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yola çıkarak yaptığı analizde üniversiteli işsiz sayısının son 10 yılda iki buçuk kat arttığını söyledi. Karabat, EYT sorununun çözülmesi halinde ilave 500 bin istihdam sağlanabileceğini belirtti.

TÜİK’in Şubat verisine göre 995 bin üniversite mezununun işsiz bulunduğunu aktaran Karabat, “Üniversiteli işsiz sayısı koronavirüs salgınıyla beraber gerçekçi bir tedbir alınmazsa çok daha yakın gelecekte milyonları bulacak” dedi.

Temmuz’da 900 bin gencin üniversiteden mezun olacağını söyleyen Karabat, “Bunun 600 bini aktif biçimde iş aramaya başlayacak. Halihazırda üniversitede okuyan milyonlarca genç ise büyük bir umutsuzluk içinde” diye konuştu ve özetle şöyle devam etti:

“İşsiz üniversite mezunu 5 yıl önceye oranla yüzde 51, 10 yıl önceye oranla yüzde 139, 15 yıl önceye oranlaysa yüzde 263 daha fazla. Önlem alınmazsa 2021’de bugünün 2 katı kadar üniversiteli işsizliği olacak.

En iyimser tahminle Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3 küçüleceğini söyleyen Karabat, “Ülke ekonomisi uçuruma sürükleniyor. iktidar ise bu sorumluluğu gençlerin omzuna yıkmaya çalışıyor” dedi. Karabat hayata geçirilmesi gereken çözüm önerilerini şöyle sıraladı;

EYT’lilere çözüm bulunsun: Emeklilikte yaşa takılanların talepleri karşılanırsa işgücü piyasasından yaklaşık 500 bin yurttaşımız ayrılacak, bu ise bu yurttaşlarımızın yeri ilave 500 bin istihdam anlamına gelecektir.

Emekli maaşları artırılsın: Ülkemizde gününü doldurmasına rağmen çalışmak zorunda kalan milyonlarca yurttaşımız var. Bu insanlar emekli maaşlarındaki yetersizlik yüzünden emekli olmuyorlar.

Emeklilik şartları iyileştirilirse iş gücü piyasası rahatlayacak, gençlerin önü açılacaktır.

Çalışma süresi kısaltılsın: İş gücü piyasamızın en önemli özelliği kayıt dışılığın yüzde 35’ler gibi çok yüksek oranda seyretmesidir.

Yüksek işsizlikle birleştiğinde bu durum çalışanların sırtındaki sopaya dönüşüyor. Emekçiler güvencesiz şartlarda günde 10-12 saat çalıştırılıyor ve işsiz kalma endişesiyle bu duruma rıza gösteriyorlar. Kayıtdışılığın bir an önce son bulması adına Meclis harekete geçmeli, çalışma süresi yasal sınır olan 8 saate daha sonra ise 6 saate indirilmeli.

Kamu yatırımlara el atmalı: Kısa vadede işgücü piyasasını rahatlatacak adımların yanı sıra halkçı, kamucu ve planlamacı bir ekonomi politikasına ihtiyaç var. 2011’de kapatılan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) yeniden açılmalı ve kamu yatırımlara el atmalı..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com