KUZEYEGEHABER-Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz Cuma günü açıkladığı rakamlarda iyileşen hasta sayısının, günlük vaka sayısının önüne geçmesi Türkiye’de Koronavirüs’ün seyrine dair son günlerde oluşan iyimser havayı iyice arttırmış gözüktü.
Biz de iyileşen hasta sayısının, vaka sayısını aşmasının ne anlama geldiğini, İzmir’de Mayıs sonu normalleşmenin mümkün olup olmadığını ve birçok diğer konuyu İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz ile konuştuk.
Son günlerde yaşanan düşüşe rağmen iyimser olmak için erken olduğunu, sürecin izlenmesi gerektiğini vurgulayan Obuz; ‘’Birkaç gündür vaka sayısında da bir düşüş var ama bunu 2 hafta kadar daha izlemek gerekiyor. 2 hafta daha bu şekilde devam ederse bir platodan bahsedebiliriz.
Bir de R0 denen bir bulaştırıcılık katsayısı var onun da 1’in altına inmesi gerekiyor plato için önerilen değer bu. Türkiye’de pek verilmiyor bu rakam ama dış kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre şu an Türkiye’de 1,5 civarında.’’
“REHAVETE SEBEP OLACAK İYİMSER AÇIKLAMALAR UYGUN DEĞİL!”
Bakan Koca’nın iyimser açıklamalarının rehavete sebep olabileceğini belirten Obuz; ‘’Halkta rehavete sebep olacak açıklamalar aslında çok uygun değil. Her iyimser haber, önlemleri azaltmaya sebep olabilir. Bir süre daha evde kalma, sosyal mesafeye dikkat etme gibi önlemlerin devam etmesi gerekiyor. Hafta sonları sokağa çıkma yasağının etkisinden bahsetmek gerekiyor. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişilerin zaten sokağa çıkma yasağı vardı bunlar etkili oldu.
HEMEN HER YERİ AÇALIM DEMEK DOĞRÜ DEĞİL!
Mevsimle birlikte bütün ülkelerde belli bir plato sonrası düşüşe geçmeye başlayacak. Türkiye’de de böyle olacak ama hemen her yeri açalım, eski hayatımıza geri dönelim demek doğru değil. Bakan’ın iyimserliğe yol açan sözleri rehavete sebep oluyor gibi görünüyor. Herkes ekonomiyi düşünüyor ama sağlık çok daha önemli bir şey temel üretim alanları dışındakilerin hemen açılmaması gerekiyor. Fabrikalar inşaatlar tam hızla çalışıyor zaten Türkiye’de onlar pek değişmedi.
“NORMALLEŞME PLANINI ERKEN GÜNDEME GETİRMEK RİSK TAŞIR”
İzmir için Mayıs sonunda normalleşme hakkında öngörüsünü sorduğumuz Obuz; ‘’Ekonominin kötüye gidebileceği yönünde bir fikir var herhalde ama bu normalleşme planlarını erken gündeme getirmek risk taşıyor.’’ İfadelerini kullandı.
“CEZAEVİNDEN ÇIKAN 90 BİN KİŞİNİN DURUMU NEDİR?”
Cezaevlerinden çıkan 90 bin kişinin durumları hakkında bir bilgileri olmadığını belirten Obuz; ‘’Örneğin normalleşmeden bahsedilirken Türkiye’deki mültecilerin, cezaevlerinden serbest bırakılan 90 bin kişinin durumu nedir o konuda bir açıklık yok. İkinci bir pik olmaması için cezaevlerinden çıkanların takibi çok önemli.
Diğer taraftan Buca’da 65 mahkumda Koronavirüs vakası var. Bir bölümü Buca Devlet Hastanesinde tedavi görüyor. Bunlar belki de görünen yüzü, hepsine filyasyon yapıldı mı, bilmiyoruz.
Mültecilerle ilgili de bilgi alamıyoruz. Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nden 30 pozitif vaka var. Üstelik daha fazla olabileceği söyleniyor ama net bilgi yok çünkü Türkiye’nin her yerinden mülteciler geliyor oraya.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EN ÇOK VİRÜS BULAŞAN 2. ŞEHİR İZMİR
Türkiye’deki stabil gidişatın İzmir’deki yansımasını sorduğumuz Obuz; İzmir’de resmi rakamlar açıklanmadı. Rakamları net bilmiyoruz ama İzmir’de de bir dengelenme olması mümkün Türkiye ile doğru orantılı olarak. Fakat İzmir sağlık çalışanlarının en çok Koronavirüs olduğu 2. şehir aynı zamanda.
“SİVRİSİNEKTEN VİRÜS BULAŞMAZ”
Yaz aylarının yaklaşması ile kamuoyunun kafasında oluşan sivrisinekten virüs bulaşır mı sorusuna ise Obuz; ‘’Hayır. Sivrisinek virüs konakçısı değil. Zaten virüs kan yoluyla değil solunum yoluyla bulaşıyor, ten yoluyla bulaşmıyor. Evcil hayvanlardan da bulaşmıyor fakat insandan evcil hayvana bulaştı birkaç yerde Amerika’da duyduk. Onlarda da hafif geçiyormuş ev hayvanlarında.’’ şeklinde cevap veriyor.
“TESTİN DUYARLILIĞI %60, %70 CİVARINDA”
Son dönemde Covid-19 pozitif teşhisi konulmamasına rağmen tedavi gören insanların olduğu yönündeki iddialara da cevap veren Obuz; ‘’Testin duyarlığı %60, %70, test hastaların yüzde %30, %40’ını yakalayamıyor. Klinik olarak Covid-19 olduğu düşünülenler de aynı tedaviyi alıyor. Bu oranla hesaplamak mümkün. Fakat ne yazık ki bu hastalar istatistiklerde yer almıyor.’’ ifadelerinde bulundu..
Kaynak-İz Gazete