KUZEYEGEHABER-Salgın sürecinde geçiş ve yolcu garantisi verilerek yaptırılan otoyol, köprü ve havaalanları kullanımlarının garanti sayısına ulaşamayacağının görüldüğünü belirten İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, kamu ihale sözleşmelerini düzenleyen yasada değişiklik yapılması için kanun teklifi verdi.
Teklifte, “ Bu süreçte gerçekleştirilecek yatırım ve hizmet alım işleri için, salgın hastalık tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar sözleşmeye taraf kamu kuruluşu tarafından görevli şirkete ödeme yapılmaz” denildi.
Yap-İşlet-Devret Modeli çerçevesinde yapılan otoyol, köprü ve havaalanları için yüklenici taraflarla “garanti geçiş/yolcu sayısı” üzerinden sözleşmeler yapıldığını hatırlatan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Bu sözleşmelere göre, garanti geçiş/yolcu sayısının sağlanamadığı durumlarda yüklenici şirketlere sözleşmeye taraf kamu kurumu veya kuruluşunca ödeme yapıldığını belirtti.
“TEDBİR MECBURİYETİ VARDIR..”
Konuyu meclis gündemine taşıyan Dervişoğlu, İYİ Partinin bu ödemeleri ve yapılan sözleşmelerin hazineye maliyetini bir çok kez dile getirdiklerini hatırlatarak,“ Milletin zararına olan şeyleri her fırsatta kamuoyuyla paylaşmıştık. Ve bu ödemelerin başta devletimiz olmak üzere hane halkımıza kadar etkisinin olduğunu dile getirmiştik. Ekonomimizin ve vatandaşlarımızın zor günler geçirdiği şu dönemin akabinde ülkemiz ve dünyanın mücadele ettiği başka bir olağanüstü durum herkes için yeni tedbirler almayı mecbur kılmıştır” dedi.
Korona Virüs Salgını süresince tüm dünyada pandemi ilan edilirken, ülkemizde de vatandaşların sokağa çıkmasının kısıtlandığını belirten Dervişoğlu, tehlikeli salgın hastalık dönemlerinde vatandaşların sokağa çıkmamaları ve şehirlerarası seyahatten kaçınmalarının hayati önem taşıdığının altını çizdi.
SALGINDA ÖDEME YAPILMAZ
Teklifin gerekçesinde şu bilgilere yer verildi:”Pandemi ilan edilen ve kamu sağlığını tehdit eden hastalıkların var olduğu şu dönemde geçiş ve yolcu garantisi verilerek yaptırılan otoyol, köprü ve havaalanları kullanımlarının garanti sayısına ulaşamayacağı oldukça açıktır. Ayrıca ticari birçok anlaşmada tehlikeli salgın hastalık döneminin mücbir bir neden sayıldığı bilinmektedir.
Kamu ihale sözleşmeleri kanunun 7 nci Maddesinde, sözleşmede zorunlu olarak bulunması gereken hususlar tahdidi olarak sayılmış olup, ilgili maddenin 2 nci Fıkrasının (o) bendinde yer alan “mücbir sebepler ve süre uzatımı verilebilme şartları, sözleşme kapsamında yaptırılacak iş artışları ile iş eksilişi durumunda karşılıklı yükümlülükler.” İfadesiyle sözleşmelere mücbir sebebin varlığı halinde uygulanacak şartlar eklenmesi zorunlu kılınmıştır.
Kamuyu zarara uğratmamak adına 3966 sayılı kanunda da teklif ettiğimiz, ‘Tehlikeli salgın hastalık hallerinde, bu kanun kapsamında gerçekleştirilecek yatırım ve hizmet alım işleri için, salgın hastalık tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar sözleşmeye taraf kamu kuruluşu tarafından görevli şirkete ödeme yapılmaz’ şeklindeki değişikliğin yapılması zaruri bir hal almıştır” denildi..