KUZEYEGEHABER-Phys.org sitesinde yer alan habere göre, New Jersey eyaletindeki Rutgers Üniversitesi’nden bilim insanları, sera gazı atıkları dikkate alındığında gelecekte aşırı ısı ve rutubet nedeniyle oluşacak ısı stresinin her yıl şu anda 1.2 milyar kişinin yaşadığı bölgeleri etkisi altına alacağını öngörüyor.
Aşırı sıcaklar insanlığa tehdit:
Araştırma, küresel hava ısısının sanayi öncesi döneme göre 1.5 derece artması halinde aşırı sıcaklıkların 500 milyon insanın yaşadığı alanları etkileyeceğini gözler önüne serdi. Sıcaklık artışının 2 dereceyi bulması halinde 800 milyon kişinin aşırı sıcaklardan zarar göreceği belirtiliyor.
2100 yılında ise ısının 3 derece yükselebileceği ve bu durumda 1.2 milyarlık dünya nüfusunun aşırı sıcaklıkların etkisine maruz kalacağına dikkat çekiliyor. Çalışmada ayrıca küresel ısınmanın etkilerine vurgu yapılarak, dünyanın 19. yüzyılın sonlarındaki ısı değerlerine göre şu anda 1.2 derece daha sıcak olduğunun altı çizildi.
Küresel ısınma buzulları eritiyor:
Öte yandan, küresel ısınma buzulların hızla erimesine ve deniz seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Deniz seviyeleri, Grönland ve Antarktika’daki en büyük buzulların erimesiyle hızla yükseliyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yapılan bir çalışma, 2019 yılının şimdiye kadar ölçülen en sıcak ikinci yıl olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, 2019’un sanayi devrimi öncesine göre ortalama 1.1 derece daha sıcak olduğu kaydedildi..
Kaynak-Webtekno