KUZEYEGEHABER-İzmir Bakırçay Üniversitesi Tıp Fakültesinin organize ettiği, 20.02.2020 Perşembe günü saat 12.30’da İzmir Bakırçay Üniversitesi konferans salonunda, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Güneş ŞENOL’un konuşmacı olduğu “CORONAVİRÜS: Belirtiler ve Korunma Yolları” başlıklı bir konferans gerçekleştirildi.
Coronavirüs hakkında bir sunum gerçekleştiren ŞENOL virüsün oluşum aşamaları, korunma yollarına değinerek akademik, idari personel ve üniversite öğrencilerini bilgilendirmiştir. Virüsün tarihçesinden bahseden ŞENOL şu bilgileri verdi;
“12 Aralık 2019 tarihinde bilinen virüsler ile açıklanamayan pnömoni olgusu olduğunu insandan insana geçişin tanımlandığını belirtti.31 Aralık 2019 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü Çin ülke ofisi tarafından, Çin ‘in Hubei eyaletinin Wuhan Şehrinde etiyolojisi bilinmeyen 7 ağır, 27 MERS, SARS veya infuenza olmayan viral pnömoni vakaların bildirimi yapılmıştır, 1 Ocak 2020 de Wuhan canlı hayvan pazarı kapatıldı ve 3 ocakta 15 sağlık çalışanına bulaşmasıyla 7 ocak tarihinde etkenin yeni koronovirus olarak tanımmıştır.
10 ocak da virusun tam diziliminin belirlenerek 219-nCoV adı verilmiş, 13 ocakta ilk importe vaka Tayland’ da görülmesiyle 13 ocakta Dünya Sağlık Örgütü halk sağlığı açısından acil durum ilan etmiştir.1 Şubatta ise Çin dışı ilk hasta Filipinlerde görülmüş ve ölümle sonuçlanmıştır.”
Koronaviruslerin farklı türleri farklı canlıları enfekte edebileceğini belirten ŞENOL bazı mutasyonlar ile virüs alt tipi farklı bir hayvan/insanı enfekte etme özelliği kazanabilir açıklamasında bulundu.
Yeni koronavirus nedeniyle tanı konulmuş hastalar için ölüm oranı hızının SARS salgını ve MERs-CoV’a göre düşük olduğunu, 19 Şubat 2020 tarihi itibari ile fatalite hızının SARS salgınında %11, MERS-CoV’da %35-50 2019-nCov için ise %2,6 olduğunu ve İzmir genelinde korona virüsü şüphesiyle hastanelerimize başvuran vatandaşlarımızdan alınan numunelerin Ankara’ya gönderilerek 24 saat içerisinde sonuçların ulaştırıldığını ve şu ana kadar virüse rastlanmadığını” belirtti.
Virüsten korunmak için el hijyeninin önemli olduğunu belirten ŞENOL el hijyeninde dikkat edilmesi gereken noktalara değindi. “Eller su ve sabun ile yıkanmalı, gözle görünür kirliliğin olmadığı ancak yıkamanın gerekli olabileceği durumların olabileceğini, hasta ile temas veya çevresindeki eşyalar ile temas edildiğinde ve yemek hazırlama ve yeme öncesinde el hijyenine oldukça dikkat edilmesi gerektiğini belirtti..”