KUZEYEGEHABER-İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Birol Kocaman, beyin zarlarının iltihaplanması sonucu ölüme yol açan menenjit vakalarının her geçen gün arttığını söyledi.
Ülke genelinde sadece geçen yıl bine yakın menenjit vakası görüldüğünü belirten Dr. Birol Kocaman, hastalığın aşı ile tedavi edilebileceğini, fakat Türkiye’de bu aşıların maliyetinin yüksek olduğunu, bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşılama programına girmesi gerektiğini ifade etti.
Menenjit, beyni saran zarların iltihaplanmasıyla oluşan ve erken evrede tedavi edilmediğinde başta işitme kaybı, beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir bakteriyel enfeksiyon olarak insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.
Temas, öksürük, hapşırık yoluyla insandan insana bulaşabilen hastalık, ancak 5 yaş altındaki çocuklarda, 16- 25 yaş arası gençlerde ve 55 yaş üstündeki vatandaşlarda daha sık görülüyor.
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Birol Kocaman, Türkiye’de geçen yıl yaklaşık bine yakın vaka görüldüğünü, bunun ciddi bir rakam olduğunu, oysa hastalığın tedavi edilebildiğini söyledi.
Menenjit hastalığının bulaşıcı olduğu halde, Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşılama programında yer almadığını kaydeden Dr. Kocaman, “Menenjit, Dünya Sağlık Örgütü’nün aşı ile önlenebilir hastalıklar sınıfındaki bir hastalıktır.
Ama ne yazık ki ülkemizde henüz rutin aşılama programına girmedi. Özel aşı olarak yapıyoruz. Dünyada, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Şili, Arjantin gibi ülkelerde rutin aşı programında” diye konuştu..