Sal, 3 Şub 2026
13.5 C
İzmir

“BAŞKAN, ÇIPLAK GÖZLE DEĞİL VİCDAN GÖZÜYLE BAKSIN..”

KUZEYEGEHABER-CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Bergama’da Koza Altın İşletmeleri’nin girişimleri ve faaliyetleri sebebiyle “kayyım makamını” Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Polat, “Koza Altın İşletmeleri şirketine FETÖ/PDY bağlantılı olması sebebiyle kayyım atanmış ancak FETÖ/PDY’ nin devletimize, milletimize zarar verdiği düşünüldüğünde, atanan kayyımın da tartışmalı faaliyetlere imza attığı göz önünde bulundurulduğunda; hem kayyım makamını hem de şirketin icraatlarını sorgulama gereksinimi ortaya çıkmıştır.” dedi.

“SİYANÜR YERALTI SULARINA KARIŞIYOR, İÇME SUYU KİRLENİYOR”

Polat, “ İzmir’in güzel doğası taş ocakları, altın ve maden arama faaliyetleri sonucu her geçen gün daha da kirlenmektedir. Bergama ilçemiz de altın ve maden arama çalışmaları ile sıkça gündeme gelmektedir. Kozak Yaylası’na yeni altın maden ocakları açılması girişimi, bölge ekosisteminin bozulmasına, çam fıstığı ağaçlarının zarar görmesine, bölge halkının ciddi sağlık sorunları ile mücadele etmesine sebep olmaktadır. Altın madeni arama çalışmalarında kullanılan siyanür yer altı sularına karışmakta, bu da içme suyunun kirlenmesine ve siyanüre bağlı ölümlerin artmasına sebep olmaktadır.

“BÖLGE KURAKLAŞIYOR”

Yağmur suları ile birlikte maden ocağı çukurlarına doldurulan atıkların yeraltı sularına sızması ile başta içme suyu olmak üzere tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan su kirlenmekte ve bu durum, bölgenin kuraklaşmasına sebep olmaktadır.” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANI ÇIPLAK GÖZLE DEĞİL VİCDAN GÖZLÜĞÜYLE BAKSIN”

Polat, “Koza Altın İşletmelerine bağlı Kozak Yaylası ve Kapıkaya Köyünde yeni maden ocağı açılması girişimi mahkemeye taşınmış ve başta yöre halkı olmak üzere çevre bilinci olan duyarlı insanlar ve STK’lar tepki göstermişlerdir. Yeni belediye başkanı, Belediye’nin önceden müdahil olduğu, kayyımla yönetilen Koza Altın İşletmelerine karşı açılmış çevre davalarının tümünden çekilmiştir.

Belediye başkanı “çıplak gözle bir zararını görmüyoruz” demiş, kendisini vicdan gözlüğüyle bakmaya davet ediyoruz! Bölge halkının oylarıyla seçilmiş bir belediye başkanının, bölge halkının yaşamını tehlikeye atması akla, mantığa ve vicdana sığmamaktadır.

Bu durum, ‘Belediye başkanının bu şirketle organik bir bağı mı var’ sorusunu akıllara getirmektedir.” diye ifade eden Polat, sözlerinin devamında; “Koza Altın İşletmeleri şirketine FETÖ/PDY bağlantılı olması sebebiyle kayyım atanmıştır. FETÖ/PDY’ nin devletimize, milletimize zarar verdiği düşünüldüğünde, atanan kayyımın da tartışmalı faaliyetlere imza attığı göz önünde bulundurulduğunda; hem kayyım makamını hem de şirketin icraatlarını sorgulama gereksinimi ortaya çıkmıştır.” dedi.

FUAT OKTAY’A SORULAR:

Bir şirkete kayyım atanırken hangi şartlar göz önünde bulundurulmaktadır?

Altın Madenleri şirketlerine atanan kayyımlar için de aynı şartlar geçerli midir?Koza Altın İşletmeleri’ne atanan kayyımın yetkileri nelerdir?

Koza Altın İşletmeleri’ne bugüne kadar kaç kayyım ataması yapılmıştır?

Yapıldıysa bu kayyımlar kimlerdir?

Yönetim kurulu kimlerden oluşmaktadır?

Görev süreleri ne kadardır?

Koza Altın İşletmeleri’ ne kayyım atanmasında beklenen fayda nedir?

“Kayyım” makamının bir geçici koruma tedbiri olduğu göz alındığında, ne gibi şartlar oluştuğunda beklenen fayda gerçekleşmiş kabul edilecektir?

Koza Altın İşletmesi’ne bağlı Ovacık altın madeni, Kozak Yaylası ve Kapıkaya köyünde yeni ocak açma girişiminin, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren Bergama’ya etkisi araştırılmış mıdır?..

blank

Bu Haftanın Sıcak Başlıkları

“ÖCALAN UMUDA, AHMETLER MAKAMA, DEMİRTAŞ YUVASINA…”

KUZEYEGEHABER-Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin...

“ÇARŞI-PAZARDA FİYATLAR UÇUYOR AMA TÜİK YALAN ORANLARLA PEMBE BİR TABLO ÇİZEN İKTİDARIN DEĞİRMENİNE SU TAŞIYOR..”

KUZEYEGEHABER-EYT Federasyonu genel başkanı Gönül Boran Özüpak sosyal medya...

DEPREM SONRASI O BÖLGE DE FELAKET RİSKİ!…

KUZEYEGEHABER-Trabzon açıklarında yaşanan 3,8 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlardan bölgeye...

TÜİK, OCAK AYI ENFLASYONUNU AÇIKLADI…

KUZEYEGEHABER-Milyonlarca kişiyi doğrudan ilgilendiren fiyat gelişmelerine rehber olan enflasyon...

BÜYÜKŞEHİR’DEN GEBELİK’TEN 3 YAŞINA KADAR ÜCRETSİZ SAĞLIK VE EĞİTİM DESTEĞİ…

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği İzmir 95 Erken Çocukluk...

Başlıklar

“ÖCALAN UMUDA, AHMETLER MAKAMA, DEMİRTAŞ YUVASINA…”

KUZEYEGEHABER-Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin...

DEPREM SONRASI O BÖLGE DE FELAKET RİSKİ!…

KUZEYEGEHABER-Trabzon açıklarında yaşanan 3,8 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlardan bölgeye...

TÜİK, OCAK AYI ENFLASYONUNU AÇIKLADI…

KUZEYEGEHABER-Milyonlarca kişiyi doğrudan ilgilendiren fiyat gelişmelerine rehber olan enflasyon...

BÜYÜKŞEHİR’DEN GEBELİK’TEN 3 YAŞINA KADAR ÜCRETSİZ SAĞLIK VE EĞİTİM DESTEĞİ…

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği İzmir 95 Erken Çocukluk...

Gökyüzünün Karanlık Noktaları: Sebebi Yıllardır Açıklanamayan Uçak Kazaları!…

KUZEYEGEHABER-Havacılık sektörü, bugün dünyanın en güvenli ulaşım yöntemi olarak...

İZMİR’DE SON 88 YILIN SAĞANAK YAĞIŞ REKORU KIRILDI!…

KUZEYEGEHABER-İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 1938 yılından bu...

DÜNYA’NIN EN GÜVENİLİR ÜLKELERİ BELLİ OLDU. İŞTE TÜRKİYE’NİN SIRALAMADAKİ YERİ…

KUZEYEGEHABER-Toplum Çalışmaları Enstitüsü, "Dünyada Toplumsal Güven" raporunu kamuoyuyla paylaştı. Ülkelerdeki...

Benzer Haberler

Popüler Kategoriler