KUZEYEGEHABER-Ekim ayında, kaldığı sığınma evine geç gittiği gerekçesiyle içeri alınmayan bir kadın, gece yarısı sokakta bırakılmıştı. Onun içeri alınmamasına tepki gösteren diğer kadınlar da kuruma tepki gösterip evi terk etmişti.
İzmir’de sığınma evindeki kötü koşullara isyan ettikleri için atılan kadınlar, kayıtlarının hala güncel olduğunu ve kendilerinden habersiz koruma ve gizlilik kararlarını uzatıldığını anlattı. Atıldıktan sonra evdeki fiziki şartların nispeten iyileştiğini söyleyen kadınlar, sosyolog ve psikolog desteğinin ise hala sağlanmadığını belirtti.
ŞÖNİM(Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi)’de kayıtlı oldukları günden itibaren yasal olarak aylık 540 TL harçlık almaları gerektiğini ancak kendilerine hep 400 TL’nin altında ve elden ödeme yapıldığını söyleyen kadınlar, atıldıktan sonra PTT üzerinden para gönderildiğini anlattı.
Elden para alırken imzalattıkları kâğıtta ne yazdığını bilmediklerini söyleyen kadınlar: “Eve ilk girdiğimizde o anki ruh halimizle ne olduğuna bakamayacağımız bir haldeyken sayfa sayfa evrak imzalattılar. Para verirken de öyle. Normalde resmi yollarla para vermeleri gerekirken elden ve eksik veriyorlardı.
Neye imza attığımızı okuma şansını hiç vermediler. Bize 400 TL’nin altına para veriyorlardı şimdi PTT üzerinden 540 TL yatırmışlar aradaki fark ne oldu? Bunu merak ediyor insan.”
“BİTLENDİĞİMİZİ SÖYLEMEK İÇİN VALİLİĞE GİTTİK”
İz Gazete’ye konuşan kadınlardan biri sığınma evine ilk gittiğinde bitlendiğini, tüm kadınların zaten bitli olduğunu gördüğünü söylerken “Bitlendiğimizi söylemek için valiliğe gittik. Vali bitlendiğimizi duyunca müfettiş gönderilmesi talimatını verdi. Biz daha valilikten ayrılmadan eve haber verildiğini öğrendik.
Hazırlıklar yapılmaya başlanmış, tadilata bile başlanmıştı. Müfettiş incelemeye geldi ama geldiğinde kurum müdürü hepimizi sıraya dizip azarladı. “Burada kurallar var, bu kurallara uymak zorundasınız. Hesabınıza gelirse, kimse sizi zorla getirmedi. Devlet kurumunda kalıp onu kötüleyemezsiniz.”şeklinde azarladı. Müfettiş de öyle etrafa bakıp gitti.” Diye anlattı.
“AZ DA OLSA DÜZELME VAR”
Kendilerinden sonra kurumda düzelmeler olduğunu anlatan kadınlar “Yemeklerin düzeldiğini, kötü muamelenin azaldığını, kadınlara temizlik yapma baskısının kalktığını, çocuklara da okula gitmeleri için servis sağlandığını öğrendik.
Bunlar güzel şeyler ama keşke biz sokağa atılmadan önce yapılsaydı. Çünkü yaptıkları ile bizim ve çocuklarımızın psikolojisini bozdular, güvencesiz ve savunmasız bıraktılar” Diye konuştu..
Kaynak-İz Gazete