KUZEYEGEHABER-Gerçekleştirilen yeni bir çalışma, kalın bağırsağın kolon bölümünün enerji üretme yerine osurmaya öncelik verdiğini ortaya çıkardı. Araştırmanın detaylarına geçmeden önce biraz çalışmanın yaslandığı arka plan üzerinde durmalıyız.
Ciddi bir osurmayla etrafa yayılan kokunun arkasındaki bileşik hidrojen sülfürdür. Hidrojen sülfür genel olarak zehirli bir gazdır. Ancak osurukta çok az bir miktarda bulunduğu için zehirlenmeye sebep olmaz.
Bununla birlikte vücutta zehirli hidrojen sülfürün birikmesini engellemek için kolonda bu gaz detoksifiye edilmeli ve vücuttan atılmalıdır. Hidrojen sülfürün vücuttan atılmasının yanında, kolonda bulunan bakteriler, kolona kadar olan sindirim sırasında çözünmeyen lifi, hücrelerin enerji oluşturmak ve enflamasyonu azaltmak için kullandığı bütirat adı verilen yararlı bir kimyasal oluşturmak için fermente eder.
Kolon bu iki sürecin beraber yürümesinden dolayı bir karar vermek durumda kalır. Aynı hücresel kaynaklar için rekabet eden bu iki süreçte -hidrojen sülfürün tahliye edilmesi(osurmak) ve bütirat kullanımı(enerji üretimi)- hangisi önce yapılmalıdır? Gerçekleştirilen son çalışmaya göre kolon bu ikilemde osurmayı seçiyor.
Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Aaron P. Landry, Sojin Moon, Hanseong Kim, Arkajit Guha, Uhn-Soo Cho, Ruma Banerjee’nin gerçekleştirdiği çalışmada, kolonun tam olarak bu kritik kararı nasıl verdiği açıklanıyor. Hücrede enerji üretmekten sorumlu olan mitokondride enerji üretimine katkıda bulunan SQR olarak adlandırılan ve hidrojen sülfürün detoksifiye edilmesi ve vücuttan atılması sürecinde ilk adımı gerçekleştiren birkaç enzim vardır.
Bu enzimler, hidrojen sülfürün detoksifiye edilmesini ve vücut atılmasını, hidrojen sülfürden elektron koparıp vücutta doğal olarak bulunan başka bir bileşik olan koenzim Q10’a bu elektronları vererek sağlarlar. Bu işlem sırasında kolon hücrelerimiz, ACADS isimli bir enzimin yardımı ile enerji üretimi için bütirat kullanırlar. Koenzim olan Q10 bu işlemde de görev alır. Kolon hücreleri de iki işleme aynı anda yetecek kadar Q10 bulunmamasından ötürü bir ikilemde kalırlar.
Kolon, bu ikilem içinde osurmanın öncelikli olmasına karar verir. Kolon hücrelerinde koenzim A adı verilen başka bir molekül daha vardır. ACADS’ın sülfür molekülü olan koenzim A içerdiği uzun zamandır bilinmektedir ve bu moleküle koenzim A persülfit ismi verilir. Bu koenzim A persülfit, ACADS’a bağlandığında enerji üretimini engeller ve osurmanın öne geçmesini sağlar.
Kolon hücrelerinde meydana gelen bu enerji üretmek yerine osurmayı tercih etmenin amacı, vücudun zehirlenmesini sağlayacak ölçüde zehirli gazın vücutta birikmesini engellemektir.
Vücutta aşırı derecede hidrojen sülfürün birikmesi vücudun zehirlenerek ölmesine neden olacaktır. Kolon hücreleri bu zararlı sonuçların yerine enerji üretimini engelleyerek önce gazın vücuttan atılmasını sağlıyor..
Kaynak-Webtekno