Ana sayfa » Yerel » YOLCU İLE GEMİSANDER’İN 2019 YILINI DEĞERLENDİRDİK..

YOLCU İLE GEMİSANDER’İN 2019 YILINI DEĞERLENDİRDİK..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Genel Sekreteri Mesut Yolcu ile 2019 yılını değerlendirdik.

-Sayın Yolcu, Avrupa Birliği Gemi Geri Dönüşüm yönetmeliğinin 2019 yılında sektörünüzdeki etkilerini değerlendirir misiniz?

“31 Aralık 2018 tarihinde yürürlüğe giren Avrupa Geri Dönüşüm Yönetmeliği ile Avrupa Birliği bayraklı gemilerin AB Gemi Geri Dönüşüm listesine dahil olmayan tesislere gönderilmesinin yolu kapanmış oldu.

24 Avrupa Birliği ülkesi ve bir Amerikan geri dönüşüm firmasının yer aldığı AB Gemi Geri Dönüşüm tesisleri listesinde ilk planda 3 firma ile yer aldık. Listeye yıl sonuna kadar denetim süreçleri tamamlanan 5 firmamızın daha dahil olmasını beklemekteyiz. 2019 yılı ilk sekiz ay’ında tesislerimize 107 gemi gelmiş olup, çelik ağırlıkları 500.000 tonu geçmiştir.

Ülkemizin gemi geri dönüşüm faaliyetlerini çevre ve iş sağlığına uyumlu yapma kararlığı ile, dünyanın yeşil gemilerine sahip, petrol-gaz ve off shore şirketleri SHELL, CHEVRON, ENI, TRANSOCEAN, SBM, SAIPEM, TECHNİP, SUBSEA 7, SCHLUMBERGER ile denizcilik devleri AP MOLLER-MAERSK, CMA CGM, HAPAG-LLOYD, CSL, MOL, NYK, K LINE, BOSKALIS gibi diğer birçok firmanın önemli şirketleri tarafından tercih edilen ülke olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız.

-Diğer ülkeler bağlamında Türkiye’nin avantajları nelerdir?

“Ülkemizin Akdeniz çanağında bulunması, AB ülkelerine yakınlığı, Ulusal Atık Yönetim mevzuat ve uygulamalarının denetçi kuruluşlar tarafından onaylanması, tecrübeli iş gücü, 2000’li yılların başından bu yana AB Konsorsiyumuna üye bir ülke olması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın Atık Çerçeve Programı da dâhil olmak üzere, 200’den fazla AB çevre mevzuatını ulusal mevzuatımıza uyumlu hale getirmiş olması başlıca sayabileceğim avantajlardır.

Diğer önemli bir avantajımız ise Türkiye’nin Çevre ve İş sağlığına uyumlu Gemi Geri Dönüşüm Hong-Kong sözleşmesini çekincesiz onaylayan bir ülke olmasıdır.

-AB üyesi bayraklı ülke firmalarına ait yıllık hurdaya çıkacak hurda gemi çelik ağırlıkları hakkında bilgi verebilir misiniz?

“Dünya ticaret filosunun 2018 yılı itibariyle, ortalama yaşı 17’dir.Bir geminin ortalama yaşını 20/24 olarak kabul ettiğimizde yıllık olarak ortalama 1.5-2 milyon ton çelik ağırlığında geminin hurdaya çıkması kaçınılmazdır.

-Bu durumda,ülkemizin önemli bir merkez olacağı anlaşılmaktadır.Kapasite ile ilgili sorun yaşanacak mıdır?

“Ülkemiz yıllık 1 milyon çelik ağırlığını(LTD) aşan kanıtlanmış gemi geri dönüşüm kapasitesi ile AB listelerinin kapasite sorununa büyük çözüm sunmaktadır. İlk planda AB Gemi Geri Dönüşüm listesine dahil olan ve olacak 8 firma, toplam 500 ton kapasitelerini iki katına çıkarma becerisine/iş gücüne sahiptir.

AB Gemi geri dönüşüm listesine dahil olma sektörümüzde önemli bir rekabet süreci başlatmış bulunmaktadır. Önümüzdeki yıllarda diğer firmalarımızın da listeye dahil olması takip edilen çalışmalar kapsamında beklenmektedir. Bu rekabet süreci, sektörümüzü çevre ve iş sağlığı uygulamalarına koşulsuz uyumun merkezi haline getirecektir. Sektörümüzün kapasite ile yüzleşmesi beklenmemektedir.

Son olarak, sektörünüzün geleceğiyle ilgili yorumlarınız nelerdir ?

“Ülkemiz 31.Ocak.2019 yılında Hong Kong Sözleşmesini onaylayan ilk büyük gemi geri dönüşüm ülkesidir. Bu durum ülkemizin odak noktasının yalnızca Avrupa değil, güvenli ve çevreye duyarlı bir gemi geri dönüşümü için küresel bir rejim olduğunu göstermektedir.

Ülkemiz Avrupa Birliği Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği’nin yükselen gereksinimlerini karşılayan ve Hong Kong Sözleşmesini kabul eden hâlihazır konumuyla modern yeşil gemi geri dönüşümü dünyasında çevreye saygısı, iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliklerine uyumuyla lider konumdadır ve olmaya devam edecektir..”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com