KUZEYEGEHABER-Bütün büyük galaksiler gibi Samanyolu Galaksisi de diğer küçük galaksileri yutan bir yapıya sahip. Yine de bundan birkaç milyar yıl sonra, kozmik adresimizin galaksi kısmını Andromeda olarak değiştirmemize engel olabilecek kadar büyük değil.
Andromeda, bizim galaksimize en yakın olan büyük galaksi olarak biliniyor. İki sistem arasında bugünün şartlarında yaklaşık 2,5 milyon ışık yılı mesafe bulunuyor. İki galaksinin bundan 4,5 milyar yıl sonra çarpışması bekleniyor.
Çarpışma sonrası galaksilerin alacağı şekil konusunda üzerinde uzlaşılmış bir tahmin bulunmuyor. Yine de Andromeda’nın boyutları göz önüne alındığında bizim sistemimizin pek de bir şansı olmadığı gözüküyor. Astronomlar, bu konudaki çalışmalarını Nature dergisinde yayınladı.
Makaleye göre araştırmacılar, beş farklı teleskop kullanarak Andromeda’nın yörüngesinin kenarında kalan yıldızların harelerini inceledi. Yapılan tahminlere göre Andromeda, en az iki galaksiyi sonradan yutmuş durumda. Bu sistemlerden biri de 10 milyar yıllık.
Galaksiler çarpışırsa Andromeda mı, Samanyolu mu hayatta kalır?
Araştırmacılara göre Andromeda, Samanyolu’na kıyasla çok daha büyük ve karmaşık bir yıldız haresine sahip. Bu da çok daha fazla galaksiyi yuttuğu anlamına geliyor. Bunlar muhtemelen aynı zamanda daha da büyük galaksiler. Araştırmacılar, bu bilgileri elde etmek ve galaksimizin kaderini gözlemlemek için daha önceki Andromeda araştırmalarında gözlemlenmiş 92 kümelenmeyi inceledi.
Bu kümelerin her biri, galaksinin merkezinden 81 bin ışık yılı uzakta yer alıyor. Andromeda’nın genişliği 110 bin ışık yılına yakın. Samanyolu’nun genişliğinin ise 100 ila 200 bin ışık yılı arasında olduğu tahmin ediliyor.
Bu kümelerin bir kısmı galaksi ile aynı yönde dönerken, bir kısmı da diğer kümelere doksan derece açı yaparak yolculuk ediyor. Bu farklılığın iki farklı büyük galaksi birleşmesine işaret ettiği düşünülüyor..
Kaynak-Webtekno