KUZEYEGEHABER-EYT’lilerle ilgili haberler bir süredir gündemdeki yerini koruyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili görevlendirme yapması sürece yeni bir hareketlilik kazandırmıştı.
Yaklaşık 1 milyon kişinin hemen emekliliğinin söz konusu olması nedeniyle yapılan ekonomik değerlendirmelerle farklı modeller de gündeme gelmişti.
Bu modeller içerisinden en çok dile getirilenler arasında yer alan Finlandiya Modeli’nin Türkiye’ye uyup uymayacağı ise CNN TÜRK canlı yayınında konuşuldu. Hürriyet Yazarı Noyan Doğan’ın Finlandiya modelinin Türkiye özelinde uygulanmasının zor olduğunu belirtmişti.
Doğan’ın açıklamaları şöyle; Finlandiya’da bu maaşı alan emekliler dar gelirli sayılıyor ve geçinmekte zorluk çekiyor. Bizde ise en düşük emekli aylığı SSK’lı olarak 2.000 lira ki, bundan da düşük alanlar var.
Bu şartlarda EYT’lilere, Finlandiya modeli uygulanırsa, her bir yıl için daha düşük emekli aylığı verilmesi gerekir, bu kişiler hem çok düşük maaş alırlar hem de diğer emekliler ile aralarında uçurum ve adaletsizlik oluşur. Bu sefer de EYT’liler ileride emekli maaşlarının artırılmasını talep eder. Bu nedenle Finlandiya modeli bize uymaz.”
EYT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Baran Özüpak, Kanal D Ana Haber’e yaptığı açıklamalarda sayılarının 5 milyon 400 bin kişi olduğunu belirtti. Özüpak’ın açıklamalarının devamı şöyle; 8 Eylül 1999 öncesi girişleri kapsayacak bir şekilde yasal düzenleme istiyoruz. Biz kesinlikle bütçeye yük değiliz.
28-30 yıllık çalışma hayatımızla zaten ülke ekonomisine en fazla katkı sunanlarız. Ve bizim bir kazanılmış hakkımız var. Staj mağduriyeti de bir mağduriyettir..
1 yorum
İlk iki iş yeri sigorta yapmadı üçüncü iş yeri yaptı 4 Ocak 2000 eyt çıkarsa 81 gün geç sigortalı olduk diye 17 yıl fazladan sigorta ödememiz gerekecek.Adil bir emeklilik sistemi şart.Devletin iş yerlerini kontrol etmesi gerekliydi ozamanlar internetten bakma şansı yoktu .iş yerini mahkemeye veremedim zaman aşımı varmış .