Ana sayfa » Güncel » UZMANLAR KONUŞTU; “BU DEPREM, BÜYÜK MARMARA DEPREMİNİN AYAK SESLERİ OLABİLİR!”

UZMANLAR KONUŞTU; “BU DEPREM, BÜYÜK MARMARA DEPREMİNİN AYAK SESLERİ OLABİLİR!”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Bu sabah saat 11:01’da Marmara Denizinde meydana gelen 4.7’lik deprem sonrası uzmanlar, bundan sonra yaşanabilecek gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu bağlamda Profesör Doktor Şükrü Ersoy şunları söyledi:

“Bu tabii büyük Marmara depreminin ayak sesleri olabilir. Bu yer kabuğunu kırabilecek bir büyüklüğe sahip değil. Öncü müdür bilmemiz mümkün değil. Vatandaşların bir süre sokakta nefes almalarında fayda görüyorum. Eninde sonunda da büyük deprem de gelecektir.”

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz:

“Silivri merkezli 4.7 büyüklüğünde meydana gelen deprem ile ilgili,’Depremin olduğu yer Orta Anadolu çukurluğu dediğimiz yer. Sığ olduğu için oldukça geniş bir alanda hissedilmesi olağan. Hassas bir bölge. İstanbul için büyük deprem olmasını beklediğimiz fayda olan bir deprem. Bir süre beklemek lazım. Genellikle arkasından biraz daha küçük depremler olup sönümlenmesi gerekir.

Burası korkutan bir bölge. Çok fazla büyük bir deprem işaretçisi olarak değerlendirmek mümkün değil. Sadece bu fayın aktif olduğunu gösteren bir olay. Bir süre daha bekleyip bu depremlerin nereye doğru seyrettiğini görmek lazım.

Olağan koşullarda bunun arkasından artçıların gelmesi gerekir. 4,7’lik deprem olağan koşullarda hasar yaratacak bir deprem değil. 1999 depreminde bu tür küçükten başlayıp giderek büyüyen bir deprem serisine rastlamadık’ dedi.”

Jeofizik Yüksek Mühendisi Övgün Ahmet Ercan ise şu değerlerdirmeyi yaptı:

“Daha önce ki açıklamalarımda iki deprem olacağını söylemiştim. Silivri ve Marmara Ereğlisi açıklarında. Bir deprem de Küçükçekmece önlerinde 5.00 – 6.00 arasında deprem olacağını açıklamıştım. Bu depremler olmadan önce yer gerginliğini belirtmek için 4- 5.5 arasında deprem üreteceğini ve korku salacağını da açıklamıştım. Bu depremlerden biri bugün oluştu.

Jeofizik bilgisi açısından bu depremin oluş yeri derinliği bize gelecek depremin nerede, hangi derinlikte olacağı üzerine bir bilgi vermiştir. Bu küçük büyüklükte bir depremdir. Silivri, Kumburgaz ve Marmara Ereğlisi, Tekirdağ, Çorlu dolaylarında sarsıntı büyük hissedilmiştir. Bunun nedeni deprem odağının sığlığıdır ve Trakya’da o bölgede yerin gevşek olmasından kaynaklıdır. Yıkıcı değildir.

İstanbul’da yıkıcı olabilmesi için eşik değer 6.1 büyüklüğüdür. Büyük depremi 2045’den önce beklemiyorum. Ancak büyük deprem olana kadar küçük depremleri görmemiz beklenen bu olaydır. Bu depremin ardından daha büyük bir depremin geleceği beklentisi yoktur.”

Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu,

“Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın da geçtiği bir bölge olduğu için, deprem oldukça tehlikeli. Gerçekleşmesi beklenen büyük İstanbul Depremini tetikleyeceğini düşünüyorum” diye konuştu. Depremin fay hattının açık olduğunu gösterdiğini belirten Gündoğdu, depremin 5 kilometre derinliğinde geçtiğini kaydetti.

Prof. Dr. Tatar: “Son 30 güne yaydığımızda yine benzer bir tablo ortaya çıkıyor”

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Orhan Tatar da yaptığı açıklamada “Az önce verdiğim bilgi, bugün sabah 06.00’da meydana gelen bir deprem bilgisini vermiştim. Bugün meydana gelen bölgenin etrafında 6 tane deprem var. Bu aslında çok olağan bir durum. son 30 güne yaydığımızda yine benzer bir tablo ortaya çıkıyor.

Büyüklüğü 2 ve üzerinde olan çok sayıda deprem meydana geliyor. Tabii bu şu anlama gelmiyor: İstanbul’da bir deprem beklentisi var. Bilimsel bulgular bunu işarete ediyor. Biran önce kentsel dönüşüm ve benzeri çalışmalar tamamlanmalı” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Altan: Burası kırılırsa 7.0’den büyük deprem İstanbul’un batısında yaşanacak

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süleyman Altan ise CNN TÜRK canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Altan “İstanbul’u 19 Ağustos depreminden beri konuşuyoruz. Marmara’nın altındaki fay hattının hem kuzey hem güney kolunun tüm aktivitelerini takip ediyoruz. İstanbul’un yaşayacağı er ya da geç yaşayacağı depremin hasarlarını azaltmaya yönelik bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Henüz arzulanan seviyeye gelmedik ne yazık ki. Marmara’daki çalışmalar gösterdi ki 4.6 ve daha küçük depremlerin olacağı kesin.Tam da Silivri’nin güneyinde kırılmamış bir kesim var. bu 50-70 km uzunluğunda bir parça olarak tartışılıyor. Burası kırılırsa 7.0’den büyük bir deprem İstanbul’un batısında yaşanacak. Umuyorum ki bu fay hattı tamamen kırılmasın ve büyük bir sarsıntı yaşamayalım. Ama bunun yaşanma ihtimali de var.” dedi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com