Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » DENİZ SUYU SEVİYESİ, TAHMİNLERDEN DAHA FAZLA YÜKSELECEK!

DENİZ SUYU SEVİYESİ, TAHMİNLERDEN DAHA FAZLA YÜKSELECEK!

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Suyun sürekli eriyip donması, Grönland’ın emici yüzeyini katı buz kütlesine dönüştürmeye başladı. Bu da şu demek oluyor: Su artık toprak parçası tarafından emilip derinlerde bir yerlerde donmayacak ve direkt denize karışacak. Peki bunun etkisi ne olacak? Yapılan bir araştırmaya göre 2100 yılına kadar deniz suyu seviyesi ‘birkaç’ santimetre yükselecek.

Normal şartlar altında Grönland’ın yüzeyi normalde karla kaplı durumda olmalıydı. Derindeki katmanlar belirli bir süre sonra buza dönüşüyor olsa bile (yine normal şartlar altında) yüzeyde geçirgen bir kar tabakası bulunmalıydı. Bu geçirgen katman sonucunda eriyen parçalar kar tarafından emilir, su da yüzeyin derinliklerinde yeniden donar ve buz tabakaları oluştururdu.

Çıkarılan buz örnekleri ve uydularla yapılan gözlemler erime olayının Grönland genelinde gittikçe yaygınlaştığını gösteriyor. Dolayısıyla eriyen suların meydana getirdikleri buz tabakaları gittikçe büyüyor ve katı buz tabakaları haline geliyor.

Günümüzde Grönland’da yaşanan buz kaybının en büyük sorumlusu, buzulların gittikçe daha fazla erimesi ve denize karışması. İklim araştırmacılarının yaptığı bir çalışmaya göre yalnızca Grönland’ın yaşadığı buz kaybı, 2100 yılına kadar deniz seviyesini 33 ila 100 santimetre arasında yükseltecek.

Grönland’da 2012 yılında keşfedilen eriyen suyun kar tarafından emilmemesi sorunu ise bu yükselme etkisine bir olumsuzluk daha katıyor. Bilgisayar modellemesi yöntemiyle yapılan çalışmalarda suyun emilmemesi durumunun, tahmin edilen yükselme değerine 2 ila 7 santimetre daha ekleyebileceği ortaya çıktı.

Bu sorunu engellemek neyse ki imkansız değil. Yüzeyde yaşanan erime engellenebilirse emici kar tekrar yüzeydeki yerini alacaktır. Bunu sağlamanın yolu ise küresel ısınmanın önüne geçmek ve sıcaklık değerlerini olması gerektiği seviyeye getirmek.

Yalnız buzullarda yaşanan erimelerin büyük oranda engellenemez olduğunu da hatırlatalım. Yani her ne kadar Grönland’ı kurtarabilme şansımız elimizde olsa da buzulların büyük bir kısmını korumaya yetecek vaktimiz yok..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com