Bir “SOSYAL DEVLET” kimliğinde, EĞİTİM ve SAĞLIK “ticari bir meta” olarak görülemez. Eğitimsiz, “üretken bir nitelik” kazanamamış bir vatandaş, ülke için çok ağır bir yüktür. Dağlıksız bir vatandaş da öyle; çalışamaz, üretemez, topluma yük olur.
Bu nedenledir ki; Anayasasında “SOSYAL DEVLET” olduğu belirtilen bir devlet düzeninde bu iki konuda “ticari hesap” yapılamaz! Sağlık siyasetinde öncelik; “KORUYUCU HEKİMLİK” uygulamasındadır.
Vatandaşın sağlık içinde yaşayabilmesi için; yine Anayasamızda yer aldığı gibi, öncelikli bir temel haktır.
Tarım alanları, ormanları talan edilen bir ülkede “sağlıklı çevrede yaşamak” mümkün mü? “sağlıklı bir çevrede yaşamak” İkincisi, dir. Bugün, insanlarımızın büyük bir çoğunluğu bu temel insani olanaktan yoksundur! “sağlıklı ve dengeli beslenebilmek”
Hastalıkların çoğu, bu iki temel ölçütün yanı sıra, nedeniyle ortaya çıkar. İşsiz, geçim sıkıntısı içinde ve bu nedenlerle ailesi dağılmış bir insan sağlıklı olabilir mi?
İşte, bu nedenlerle bütün hastanelerimiz büyük bir hasta yükü altında ezilmektedir. Kapitalist düzen için sağlık, en karlı sektörlerden biridir! Hele, bir özel hastaneye düşmüşse yolunuz, varınızı yoğunuzu tüketirsiniz! “Sosyal devlet nerede?” diye sormayın! Sosyal devlet fiilen yok edildi!
AKP iktidarı, öncelikle ile sağlıkta özelleştirmenin ve ticarileşmenin yolunu açtı! Hem de KHK-Kanun Hükmünde Kararname ile! “Kamu Hastaneleri Birliği Yasası” Sonra, belli başlı büyük kentlerde kurulmaya başladı!
Bizzat AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan, bu hastanelerin faziletlerini överken, hastalar için dedi! “Şehir Hastaneleri” “MÜŞTERİLER” Evet, işin aslı da bu zaten!
Şehir Hastaneleri’nde tüm hastalar birer müşteridir! Şehir Hastaneleri nedir? Devlet, bu hastaneyi kuracak şirkete bedava bir hazine arazisi veriyor.
Devlet, firmaya 25-30 yıl arasında KİRA ödüyor! Üstelik, belirli bir sayıda ve Bu garantilerin altında kalınırsa, farkı HAZİNE ödüyor! “hasta garantisi” (yüzde 70 doluluk garantisi) “tıbbi tetkik garantisi” Firma, hastane çevresindeki yapılardan (Eczane, kafeterya,otel) kira alıyor!
Üstelik bu işletmeler her türlü vergi ve harçtan muaftır! Şehir hastanelerinin faaliyete geçmesiyle, o kentteki Devlet Hastaneleri kapatılarak Şehir Hastanesine devredilecektir! Şehir Hastaneleri, Kamu İhale Kanunu’na tabi değildir! (Siyasi iktidar kime isterse verir! Şehir Hastaneleri ile ilgili çok daha ayrıntı söz konusudur.
Örneğin; Sayıştay raporlarıyla belirlenen USULSÜZLÜKLER gibi! İşin özeti şudur; Artık hastaneler birer TİCARETHANE biz vatandaşlar da MÜŞTERİ oluyoruz! Ne diyelim? SAĞLIK OLSUN!..