KUZEYEGEHABER-M.Ö. eski bir öğretmen, emekli idareci-bürokrat. İnternet üzerinden telefon almaya kalkınca başına gelmeyen kalmamış adeta. Kuzey Ege Haberi arayıp, size anlatmak istediğim bir şey var diyen M.Ö’ye, buyurun, sizi dinliyoruz dedik…
“ALİAĞA KÜLTÜR MAHALLESİNDEN ADRES VERDİLER”
“İnsanın bazen basireti bağlanıyor, galiba bana da aynı şey oldu. İnternet üzerinde pek çok şey satılıyor, biliyorsunuz. Bende bir cep telefonu almayı düşünüyordum. Telefon geldi, abonesi olduğum cep telefonu operatörünün adını vererek ……. puanınız şu kadar, size puan karşılığı 12 ay taksitle alırsanız ayda 240 lira, 24 ay taksitle alırsanız 166 lira oluyor dediler. Olabilir dedim, o zaman buyurun gelin alın telefonu dediler. Nereden alacağım diye sordum, Aliağa Kültür Mahallesi, Lozan Caddesi 162 numaradayız dediler.
KAMPANYA BU AKŞAM BİTİYOR, MUTLAKA ALMALISINIZ DEDİLER”
Ben İzmir’de değilim, oldukça uzak bir yerdeyim nasıl gelip alacağım deyince, o zaman İzmir’de oturan bir yakınınız gelip alsın cevabını verdiler. Yeğenim var orada dedim, tamam uygundur, alabilir dediler. Yeğenimi aradım, bugün bir işim var, yarın alsam olmaz mı dedi. Bunu söylemek için aradım onları, hayır olmaz bu akşam üzeri bitiyor kampanya dediler. Ne yapmak gerek peki dedim, bize 240 lira komisyon ücreti yollamanız gerek dediler, aracılık yaptıkları içinmiş bu para.
BANKACI KIZA, İYİCE KONTROL ET, BEN BU DİJİTAL İŞLERDEN KORKARIM DEDİM”
…….Bankasından parayı gönderdim., benden 47 lirada havale ücreti aldılar. Kızım bu para fazla deyince, Amca, dışarıdaki bankamatik’ten gönderebilirsin dedi bana. Hesap numarasını telefonuma yazmıştı, şunu bir kontrol edermisin, yanlış bir şey yapmayayım, ben bu dijital işlerden korkarım dedim.
“BEN ALİAĞA’YA YOLLUYORUM SANIYORDUM, MEĞERSE ELAZIĞ’A YOLLAMIŞIM”
Aldı, baktı. R.E. hesap numarasındaki isim, doğrudur amca dedi. Banka doğru, hesap numarası doğru, hesap sahibinin adı doğru, teyidi alınca gönderdik parayı. Ancak kız bana hesabın bankanın Elazığ İstasyon Şubesinde açılmış olduğunu söylemedi, söyleseydi kesinlikle parayı yollamazdım. Ben Aliağa’ya yolluyorum sanıyordum, çünkü şube kodunu kontrol etme imkanım yoktu o an.
“BU KEZDE, TELEFONU SİGORTALATMAK İÇİN PARA İSTEDİLER”
Whatsapp’tan dekontun resmini yolladım. Tam eve gidiyorum, telefonum çaldı. Bir kaç kez konuştuğumuz için artık ahbap ilişkisi gibi oldu. Hocam, işleminiz tamam dedi, daha öncede konuştuğumuz şahıs. Ancak, operatörünüz cep telefonu ödemelerinizde 3-4 aylık bir gecikme olduğu için telefonu sigortalatmak istiyor diye ekledi.
“MUHTAR MUHARREM BEY CİN GİBİ, LOZAN CADDESİNDE 162 NUMARA YOK DEDİ HEMEN”
Maalesef, aşağı-yukarı 50 yıllık bir öğretmen olarak bunu da yedik. 270 lirada sigorta için yolladım. Yani toplamda 550 lira parayı heba ettim bu iş için. Hocam, 10 dakika içinde işlem tamam dediler. Bekle 10 dakika, bekle 20 dakika, ne arayan var, nede soran. Gerçi Aliağa yerine Elazığ İstasyon Şubesine parayı yolladığımı anlayınca şüphelenmiştim bir nebze. Tamam M.Ö. bu iş bitti dedim. Hemen Kültür Mahallesi Muhtarını aradım. Çok efendi bir arkadaş, ilgilendi durumumla. İşin garibi Lozan Caddesinde 162 numara yok. Muharrem bey, 60’ta bitiyor o caddeye ait numaralar dedi.
“SAF, CAHİL İNSANLARI BIRAKIN, BİZİM GİBİLERİ BİLE KANDIRABİLİYORLAR”
Bu olayı eşime dahi söylemedim. Muhtar arkadaş sizinle görüşebileceğimi söyleyince telefon numaranızı istedim, verdi sağolsun. Bu tür olaylar son zamanlarda müthiş arttı. Saf, cahil vatandaşları bırakın, yüksek tahsil yapmış insanlar dahi bu dolandırıcıların kurduğu tuzaklara düşebiliyor, işte buna bir örnekte benim, ne yazık ki.
Başıma gelen bu olayın haberini yapmanızı rica ediyorum sizden Hiç değilse bu haberi okuyan insanlar böylesine hain bir tuzağa düşmekten kurtulmuş olurlar. Şimdiden teşekkür ediyorum emeğiniz için..”