Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » NESLİ TÜKENMİŞ CANLILARIN DOKULARI, YENİDEN İNŞA EDİLEBİLECEK!

NESLİ TÜKENMİŞ CANLILARIN DOKULARI, YENİDEN İNŞA EDİLEBİLECEK!

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Melanozomlar; melaninin sentezlendiği, depolandığı ve taşındığı hücrelerde belirli görevleri gerçekleştiren yapılar. Melanin; hayvanların tüylerinin, derilerinin ve desenlerinin renklenmesini sağlayan bir pigmenttir. İrlanda’daki University College Cork’taki araştırmacılara göre ise bu melanozomların kimyasının anlaşılması, fosillerin yumuşak doku anatomisini yeniden yapılandırabilir.

Araştırmacılardan Ananya Mandal’a göre proteinleri sentezleyen bir amino asit olan tirozin, melanin pigmentinin melanozom olarak bilinen veziküllerde bulunduğu melanin hücrelerinde bulunur. Melanozomlar, üst deriler gibi farklı hücrelere taşınır ve bize cildimizin, saçımızın ve gözlerimizin rengini veren pigmentleri biriktirir.

UCC’den araştırmacılar tarafından Ulusal Bilimler Akademisi’ndeki bildirilerde yayınlanan bir araştırmada; iç melanozomların, çeşitli fosillerde ve modern omurgalılarda yaygın olduğu ve dokuya özgü geometrilere ve metal kimyalarına sahip olduğu tespit edildi.

Çalışma, UCC’den Valentina Rossi ve paleobiyolog ve jeoloji öğretim üyesi olan Maria McNamara tarafından yürütüldü. Rossi ve McNamara, fosillerin kimyasal yapılarını analiz etmek için ABD ve Japonya’dan bir senkrotron (elektron hızlandırıcı) kullanarak bir kimyager ekibiyle çalıştı.

Bir organizmanın fosilleşmesiyle bazı fiziksel ve kimyasal bütünlüğün kaybı meydana gelmiş olsa da UCC’deki ekip, fosil omurgalılardaki bazı yumuşak dokuların anatomisini yeniden yapılandırabildi. Ekip, bu tarih öncesi hayvanlarda melaninin çeşitli kullanımlarını filogenetik olarak geniş bir örneklemde, çeşitli dokulardaki melanozomların anatomik dağılımını, morfolojisini ve kimyasını analiz ederek anlayabilir.

Çalışma; kuşların, sürüngenlerin ve memelilerin iç organlarında büyük miktarda melanin bulunduğunu ortaya koydu. Rossi, “Araştırmadaki heyecan verici nokta, hayvanların iç organlarında, derilerinde, tüylerinde ve saçlarında renklenme yaratan melanozomlara neden sahip olduklarıdır” açıklamasında bulundu.

McNamara ise bir basın açıklamasında keşfin olağanüstü olduğunu, eski hayvanların anatomisini yeniden inşa etmek için yeni bir yol açtığını söyledi..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com