KUZEYEGEHABER-Uzay merakları için adeta birer bayram niteliğinde olan meteor yağmurları, insanların atmosfere giren gök taşlarının hareketini çıplak gözle gözlemlemelerine olanak tanıyor.
Yılın belli dönemlerinde gerçekleşen ve her yılın başında rasathanelerce hazırlanan takvimlerde ne zaman gerçekleşeceği duyurulan gök olaylarından Perseid gök taşı yağmurunun başlangıç tarihi geride kaldı. Uzmanlardan gelen açıklamalara göreyse göktaşı yağmurunun en yoğun gerçekleşeceği akşam 12 ve 13 Ağustos geceleri olacak.
Perseid gök taşı yağmurunun 23 Temmuz tarihinde başladığını belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Gök Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, “Maksimum meteor yağmuru 12 ve 13 Ağustos geceleri olacak. Bu kalıntıların kaynağı olan Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı, 133 yıllık bir döneme sahiptir. İlk kez 1992 yılında gözlenmiştir ve bir sonraki geçişini 2126 yılında yapacaktır” açıklamasında bulundu.
Gök taşı yağmurlarının önemli parametrelerinden biri olan saatlik ortalama gözlem konusuna da değinen Gölbaşı, gözlem yapmak isteyenlere bazı tavsiyelerde bulundu. 12 ve 13 Ağustos gecelerinde Cassiopea takımyıldızı doğrultusuna (kuzeydoğu yönünde) bakılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, bu takımyıldızının Küçük Ayı Takımyıldızı’nın biraz doğusunda yer aldığını ekledi.
Gök taşı yağmurunu gözlemlemek için herhangi bir gözlem aletine ihtiyaç olmaması sebebiyle özellikle 12 ve 13 Ağustos akşamı tek yapmanız gereken gökyüzüne bakmak olacak. Perseid gök taşı yağmurunun 20 Ağustos’a kadar süreceğini ancak 15 Ağustos’ta Ay’ın dolunay evresinde olması sebebiyle bu tarihte bazı gök taşlarının gözlemlenemeyeceğini de ekleyelim..
Kaynak-Webtekno