Ana sayfa » Güncel » “BİZ DOĞADAN UZAKLAŞTIKÇA ASLINDA KENDİMİZDEN UZAKLAŞIYORUZ..”

“BİZ DOĞADAN UZAKLAŞTIKÇA ASLINDA KENDİMİZDEN UZAKLAŞIYORUZ..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Şehir Plancıları Odası Planlama Öğrencileri 8. Yaz Eğitim Kampı Pamucak’ta devam ediyor. Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen planlama öğrencileri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ile buluştu.

Öğrenciler başkanlara kentleşme, kentsel dönüşüm ve yerel yönetim alanlarında sorular sordu, cevaplarlar aldı. Etkinliğe belediye başkanları, Selçuk Belediye Meclis Üyeleri ve öğrencilerinin yanı sıra Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun da katıldı.

Selçuk Efes’in en gözde sahili Pamucak, Şehir Plancıları Odası Planlama Öğrencileri 8. Yaz Eğitim Kampı’na ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin farklı üniversitelerden gelen öğrenciler kamp etkinlikleri kapsamında Başkan Soyer ve Başkan Sengel ile söyleşide buluştu. Söyleşide İzmir’in başkanları geleceğin şehir plancılarının kente ve kentleşmeye dair sorularını yanıtladı.

GECEKONDULAŞMA KIRSALDAN BAŞLIYOR..

Öğrencilerden gelen sorular üzerine gecekondulaşma sorununun göç ile bağlantılı olduğunu belirten Başkan Soyer; köylerin mahalleye dönüşmesinin tarımsal üretime darbe vurduğunu ve köylülere ekonomik yükümlülükler sunduğunu kaydetti.

Türkiye’de 16 bin köyün bir gecede kapatıldığına dikkat çeken Başkan Soyer; “Bu son yıllarda yaşadığımız en büyük travmalardan biridir. Üretenleri tarımdan uzaklaştıran bir politika var Türkiye’de. Üretimden uzaklaşan kitleler kırsaldan kente göçüyor; şehirde ucuz iş gücü oluyor. Şehirde acımasız bir rekabet ortamı oluşuyor.

Bizim gecekondulaşma sorunumuz aslında kırsalda başlayan bir hikaye. Biz kırsaldaki üretimi destekleyecek; üretimden aile ekonomisine katkı sağlayacak politikalar üretmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“YAVAŞ ŞEHİR KÜLTÜRÜMÜZDE VAR”

Seferihisar’ın Cittaslow (Yavaş Şehir) unvanı almasıyla ilgili konuşan Başkan Soyer; “ Biz bu kavramı harekete geçirmek de çok kaldık. Aslında bu kavram bizim geleneklerimizle, kültürümüzle yakından ilgili bir kavram. Bu çağ hız çağı. Cittaslow bu çağın dayattığı hıza karşı çıkan ve kentlerin kimliklerini kaybetmemesi üzerine kurulu bir kavramdır” dedi.

Günümüzde şehirleşmenin doğaya verdiği zararın yanı sıra insanı doğadan uzaklaştırdığının altını çizen Başkan Soyer; “ İnsanlar, kentler, kurumlar doğa ile ne kadar barış ve uyum içerisindeyse o kadar sağlıklı, o kadar huzurlu ve mutlu bir hayat yakalarlar. Biz doğadan uzaklaştıkça aslında kendimizden uzaklaşıyoruz. Çünkü biz aslında doğanın bir parçasıyız.

Bizim doğada yer alan bir ağaçtan bir farkımız yok. O nedenle doğadan uzaklaştıkça kendimize yabancılaşıyoruz. Biz kente bu perspektiften bakıyoruz. Doğayı kirleten, zarar veren ne varsa hepsiyle mücadele ediyoruz; etmeye de devam edeceğiz” dedi.

İzmir’in gelişiminde demokrasiye vurgu yapan Başkan Soyer; “ İzmir’i diğer kentlerden en iyi ayıran özellik demokrasiyi nasıl uyguladığımız olacak. Demokrasi beş yılda bir sandığa gitmek değildir. Demokrasi bir yaşam kültürüdür. Bir arada yaşamak, farklılarla bir arada olmaktır.

Bizim İzmir’de yapacağımız en önemli şey demokrasiyi hakim kılmaktır. Yönetime katılmayı, şeffaflığı hesap verirliliği hakim kılmaktır. Ekmeği büyüten şey sektörleri büyütür. Çünkü demokrasi refahın adil paylaşımı demektir” dedi

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com