KUZEYEGEHABER-Aliağa’nın ilk Çıraklık ve Halk Eğitimi Müdürü Nezihkar Mesut Genç, Güzelhisar Köyü Ovasındaki tarlasında 10 adet moringa ağacı yetiştiriyor. Genç, Moringa yetiştiriciliğine ilişkin şunları söyledi;
“2018 Yılında araştırdığım ve yeni değişen iklim koşullarına uyumlu kalıcı yeni ürünlerden Moringa’yı Çıtak Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Üstün Güleç ile değerlendirdik. Güleç, İlçe tarım Müdürlüğündan 50 adet moringa tohumu temin etti. Gelen tohumlar, toprakta yok oldular. 2018 de Moringa üretimine başlama umudumuz ertelendi.
Avusturalya’ da yaşayan bir dostumun oğlu aracılığıyla 2018 yılının yaz aylarında 50 adet tohum getirttim. Tohumları 2019 yılının nisan ayında Güzelhisar Köyünden Özcan Karakurt ‘un evinin bahçesinde fidan poşetlerine 44 adet olarak diktik. 10 adet yetişen fidanları mayıs ayının sonunda tarladaki kalıcı yerlerine diktik..
Moringa’lar şu an çok keyifli. Sürekli yeni sürgünler çıkarıyorlar ve koyu yeşiller. Dünyanın 1 numaralı sebzesi seçilen Moringaların bu denli coşkulu bir şekilde büyüdüklerini gördükçe bizde keyifleniyoruz.
Aliağa ve yöresinde çiftçiler, ağaççılığa yönelmekte. Genç çiftçiler; sigortalı bir işim olsun, atadan kalan tarlamda ağaçlarım olsun, hafta tatillerim de bakımını, yıllık tatillerim de hasadını yapıp, ürünümü değerlendireyim diye düşünmekteler. Moringa bu konseptte değerlendirilebilecek bir ağaç.
Peki Moringa ne işe yarıyor, sağlık bağlamında insanlar için ne sunuyor ?, Moringa’nın (Oliea Fera) yaprakları toplanıp kurutuluyor. Her türlü yiyecek üzerine ilave ediliyor, Tohumları, günebakan ve kabak çekirdeği gibi, kışın ağacın gövdesinde ve köklerinde oluşan yumrular turp gibi, yeniliyor. Moringa tohumları, durgun sulardaki kirliliği temizliyor.
Moringa’ da ; potasyum, protein, A vitamini, demir, kalsiyum ve C vitamini diğer sağlayıcılardan 4 kat fazlasıyla var. Sindirim sistemini düzenliyor, kan şekerininin ayarlanmasına yardımcı oluyor. Genel anlamda dengeli beslenmeye yardımcı oluyor..
237