KUZEYEGEHABER-Aliağa’ya BİLSEM geliyor. Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerinin kısaltılmış ismi olan BİLSEM, İlkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak ve sahip oldukları kapasitelerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla devlete bağlı olarak açılmış olan özel eğitim kurumu.
BİLSEM’LERDE EĞİTİM DÖNEMLERİ NE ZAMAN ?
Türkiye genelinde her ilde bir BİLSEM olmakla birlikte nüfus yoğunluğuna göre büyük şehirlerde birden fazla BİLSEM olabiliyor. Bilsem’ lerde eğitim-öğretim; birinci dönem (Eylül-Ocak), ikinci dönem (Şubat-Haziran) ve Temmuz, Ağustos (yaz okulu, öğrenci kampları) aylarını kapsayacak şekilde yılda üç dönem halinde düzenleniyor. Öğrenci kayıtlı olduğu örgün eğitim okulunda sabahçı ise öğleden sonra Bilsem’ de, öğlenci ise sabah Bilsem’ de ve tam gün eğitim görüyorsa akşam BİLSEM’ de olacak şekilde eğitime alınıyor.
Her eğitim döneminde devamsızlık süresi eğitim süresinin %30’ unu geçemiyor.. Mazeret göstermeksizin bu süreyi aşan veya programa katılmayan öğrencilerin kaydı siliniyor.
Kayıtları yapılan öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyi ölçüldükten sonra Bilim ve Sanat Merkezlerinde;
a) Uyum (Oryantasyon), b) Destek Eğitimi; 1) İletişim Becerileri, 2) Grupla Çalışma Teknikleri, 3) Öğrenme Yöntemleri, 4) Problem Çözme Teknikleri, 5) Bilimsel Araştırma Teknikleri, 6) Yabancı Dil, 7) Bilgisayar, 8) Sosyal Etkinlikler, c) Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme, ç) Özel Yetenekleri Geliştirme, d) Proje Üretimi/Yönetimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programlarına alınıyorlar.
Programların belli bir tamamlama süresi bulunmamakta olup öğrenci programlarda kendi öğrenme hızına göre ilerliyor. Öğrenciler program aşamalarındaki performans, istek, gayretli olmalarına ve devamlarına bağlı olarak eğitimlerine liseyi bitirene kadar devam edebiliyor. Tüm programlar öğrenci merkezli, disiplinler arası, modüler yapıda; öğrencilerin yaratıcılığını, sorunlara farklı yaklaşım ve çözüm bulma becerilerini geliştirecek ve yetişkinlik dönemlerindeki şartlara hazırlayacak nitelikte bireyselleştirilerek hazırlanıyor.
Programların uygulanmasında okuldan tamamen farklı özel eğitim yöntem ve teknikleri, özel materyaller ve özel eğitim ortamları kullanılır. BİLSEM’lerde bireysel eğitim esas olmakla birlikte öğretmen, mekan vb. kısıtlılıklar nedeniyle çoğunlukla 3-5 kişilik küçük gruplarla eğitim yapılıyor.
IQ’SÜ, 130 VE ÜZERİNDE OLAN ÖĞRENCİLER ALINIYOR..
Bilim ve Sanat Merkezlerindeki eğitim, öğrencilerin örgün eğitimlerinden farklı olarak gerçekleştiriliyor. Okullarında öğrenciler geçer not alma ve sınavlara hazırlanma amacıyla hareket ederken, Bilsem’ in yapısında sınıf geçme, not alma vb. amaçlar yer almıyor. Bunun yerine süreç odaklı, proje tabanlı öğretim modeliyle öğretim sağlanıyor ve öğrencilerin istenilen niteliklere uygun projeler gerçekleştirmeleri bekleniyor. BİLSEM’lere yapılan test sonucu IQ’sü 130 ve üzerinde olan üstün zekalı ve özel yeteneklere sahip öğrenciler alınıyor.
ALİAĞA’DA AÇILACAK OLAN BİLSEM, KUZEY İZMİR AKSINA HİTAP EDECEK.
Aliağa’da, Habaş’ın eski binasında hizmete girecek olan BİLSEM, önümüzdeki eğitim-öğretim dönemine hazırlanacak. Şu anda Çiğli’de hizmet vermekte olan BİLSEM’de 170 civarında öğrenci bulunuyor. Kuzey Aksına hitap edecek olan Aliağa BİLSEM hizmete girdikten sonra öğrenci sayısının sınavı kazananlarla birlikte 250 civarında olacağı öngörülüyor. Aliağa şubesinde, Menemen, Foça, Dikili, Bergama ve Kınık’tan gelecek olan öğrenciler eğitim görecek..
Kendi logolarını, kendileri tasarlıyorlar..