Ana sayfa » Yerel » DİSK GENEL-İŞ’TEN, ALİAĞA BELEDİYESİ İŞÇİLERİYLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI..

DİSK GENEL-İŞ’TEN, ALİAĞA BELEDİYESİ İŞÇİLERİYLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Aliağa Belediyesinde örgütlü, DİSK Genel-İş İzmir 5 nolu Şube yönetimi son günlerde Aliağa Belediyesinde personele yönelik gelişmeler üzerine bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklama şöyle;

“BASINA VE KAMUOYUNA

Örgütlü bulunduğumuz Aliağa Belediyesinde pazartesi gününden bu yana üyelerimiz ve sendikamız açısından kaygı verici gelişmeler yaşanmaktadır.

Önce, ağırlıklı olarak büro personelleri olmak üzere 200’e yakın işçi, Başkanlık genelgesiyle ‘asıl  işkollarının bulunduğu müdürlüklere gönderilmiş olup, kendi rızaları dışında fiilen yerine getirmiş oldukları işyeri uygulaması durumundaki işlerinde esaslı değişiklik oluşturacak şekilde çalıştırılmaları yönünde bir karar alınmış ve uygulanmaya başlamıştır.

Salı günü ise, mesai saati bitiminde Temizlik İşlerinde çalışan üç arkadaşımızın iş akitleri hiçbir gerekçe ileri sürülmeden tek taraflı olarak işveren tarafından feshedilmiştir.

Bütün bu hususlarla ilgili şube başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve sendika temsilcilerimizle birlikte, Başkan yardımcıları nezdinde idareyle bugüne kadar yapmış olduğumuz görüşmelerde, gelişmeler sonucu üyelerimizin yaşadığı mağduriyetler dile getirilmiş, yapılacak düzenlemelerin yürürlükte bulunan kanunlar ve toplu iş sözleşmelerine uygun olması noktasında görüşlerimiz belgeleriyle birlikte iletilmiştir. Halen daha bu görüşmelerimiz devam etmektedir.

İşçilerin görevlerinde değişiklik ancak çalışma koşullarında bir benzerlik olmasıyla mümkündür. Çalışma koşullarındaki esaslı bir değişiklik konusunda 4857 Sayılı İş Kanununun 22. Maddesinde “İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da İŞYERİ UYGULAMASIYLA OLUŞAN ÇALIŞMA KOŞULLARINDA esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir.

Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve İŞÇİ TARAFINDAN 6 İŞGÜNÜ İÇİNDE YAZILI OLARAK KABUL EDİLMEYEN değişiklikler işçiyi bağlamaz.” denmektedir. Burada açıkça belirtildiği üzere; ‘asıl iş’ten kastedilen uzunca bir süredir işçi tarafından yerine getirilen ve işyeri uygulamasına dönüşen iştir ve burada esaslı bir değişiklik ancak işçinin rızası ile mümkün olabilmektedir. 

İşe girdikleri günden bu yana büro vb işlerde çalışan özellikle kadın arkadaşlarımızın hiçbir iş güvenliği eğitimi ve tedbiri alınmadan yazılı bir görevlendirme yapılmadan temizlik, park bahçe ve bayındırlık işlerinde çalıştırılmaya zorlanması yukarıda belirtildiği üzere başta İş Kanunu ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği yasaları olmak üzere kanunlara aykırıdır.

İşçi çıkarılmasının ise, hele hele bu Ramazan ayında kabul edilebilir hiçbir tarafı bulunmamaktadır.. Belediyemizde ciddi mali sıkıntılar yaşandığı herkesçe bilinmekte ve yetkililerce de ifade edilmektedir. Ancak bu durumun sorumlusu kuşkusuz çalışan işçiler değildir. Eğer arkadaşlarımız ekonomik sıkıntılar nedeniyle işten çıkarıldılarsa, bunun çerçevesi usul ve esasları da kanunlarda ve Yargıtay kararlarında çizilmiştir. İşten atılanlar bu arkadaşlarımız 10 yıldan fazla bir süredir Belediyemize hizmet etmekte, yaşadığımız bu kentin sokak ve caddelerinin temizlenmesinde alın terlerini dökmüşlerdir. Bu arkadaşlarımıza yapılan haksız muameleden bir an önce geri dönülmelidir.

Sendikamız, işyerinin geleceği, sorunlarının çözümü ve huzurlu bir çalışma ortamının sağlanması konusunda her türlü diyaloğa ve desteğe hazırdır. Ancak, üyelerimizin mağdur edecek, onların aile yaşamlarını olumsuz etkileyecek ve kanunlardan ve yürürlükteki toplu iş sözleşmelerinden doğan haklarına halel getirebilecek her türlü uygulamanın da karşısında olacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Belediye yönetimiyle sürdürdüğümüz görüşmeler doğrultusunda kamuoyu tekrar bilgilendirilecektir..

Saygılarımızla,

Disk Genel-iş Sendikası İzmir 5 No’lu Şube Yönetim Kurulu

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com