Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » SİNEK BÜYÜKLÜĞÜNDE, 4 KANATLI ROBOT YAPTILAR !

SİNEK BÜYÜKLÜĞÜNDE, 4 KANATLI ROBOT YAPTILAR !

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-2013 yılında Harvard’dan araştırmacılar da sadece 75 gram ağırlığında ufak bir uçan robot yapmışlardı. RoboBee adı verilen bu ufak robot ise iki kanatlıydı.

RoboBee’nin sadece iki adet kanadının olması, onun uçuşlarının daha düzensiz ve kontrolsüz olmasına sebep oluyordu. Dört kanadı bulunan Bee+ ise bu alanlarda RoboBee’den daha önde.

Bee+ ekibinin yüzleştiği en büyük zorluk, ağırlığı artırarak kanat sayısını dörde çıkarmaktı. Ekip, bu noktada “unimorph” adını verdiklerini bir çözüm üretti. Ekibin ürettiği çözüm, tek şerit halindeki pizoelektrik materyale dayanıyordu. Bu çözüm, kanatlarda oluşan dört aküatörün ağırlığını yarı yarıya indiriyordu.

MIT Techonolgy Review’a konuşan ekip “Sunulan yaklaşımın ağırlık, boyut, aerodinamik, kontrol ve üretim anlamında birçok avantaj sağlıyordu” dedi.

Ancak şu an için hem RoboBee’de hem de Bee+’da önemli bir eksiklik bulunuyor. Her iki robot da güç için bir enerji kaynağına bağlı olmak zorunda. Ancak batarya teknolojisi bir gün nano ölçekli boyutları yakalamayı başarırse, Bee+ da özgürce uçabilecek..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com